Magazin
18 ogledov

Hoteli bodo desetkrat dražji

London, Big Ben Shutterstock
London ni poceni, a poletje 2012 naj bi prineslo rekordne podražitve hotelov. Razlog so olimpijske igre, ki bodo mesto zavzele od 27. julija do 12. avgusta. Londonski hotelirji si že manejo roke.

Med olimpijado v Londonu naj bi bili hoteli v britanski prestolnici tudi do desetkrat dražji kot sicer, hotelirji pa računajo na močno povečano število domačih in tujih gostov. Čeprav večina hotelov še ni napovedala cen za dneve med 27. julijem in 12. avgustom, tistih nekaj, ki so jih, namerava goste krepko osušiti, saj so objavili številke, ki so precej višje od siceršnjih za poletje. Sledi nekaj primerov. Dvoposteljna soba v hotelu Sheraton Park Tower v Knightsbridgeu bi te dni stala 209 funtov na noč (237 evrov), čez eno leto bo nočitev stala 605 funtov (687 evrov). Še več namerava zaslužiti hotel Berjaya v Kensingtonu, kjer se cene dvoposteljne sobe zdaj gibljejo med 89 in 199 funti oziroma 101 in 226 evri, med olimpijado čez eno leto pa bo nočitev stala 999 funtov (1.134 evrov).

Izkušnje ne obetajo

Pa bodo londonski hoteli v resnici uspeli dobiti goste s takšnimi cenami? Tom Jenkins, eden od vodilnih pri Združenju evropskih turoperaterjev (European Tour Operators Association, ETOA), pravi, da so takšne cene zelo optimistične in da je malo verjetno, da bo poleti 2012 število turistov v Londonu veliko višje. Kot primer navaja nekatere velike športne dogodke v preteklosti. Hoteli v Pekingu so bili med olimpijado desetkrat dražji kot običajno, a to naj bi bilo krivo, da je leta 2008 v Peking prišlo 30 odstotkov manj turistov kot leta 2007. Po svetovnem nogometnem prvenstvu v Južnoafriški republiki leta 2010 je prodaja randa, južnoafriške valute, močno upadla.

Cene v resnici v nebo?

Jenkins dvomi v uspeh "olimpijskega oderuštva" londonskih hotelirjev: "Velikanski dogodki, kot so olimpijske igre, so predvsem domači dogodek, ki odžene popotnike iz tujine. Gledališča v prestolnici med olimpijado pričakujejo 70 odstotkov manj obiska, hoteli pa še vedno upajo, da jim bo uspelo s cenami do neba. V Atenah je bilo leta 2004 med olimpijskimi igrami na voljo 15 tisoč sob, London jih ima 125 tisoč. Takšno optimistično dvigovanje cen je glede na ponudbo zelo pogumno." Optimistično ali oportunistično, ogled olimpijskih iger v Londonu zagotovo ne bo poceni. Kakšne bodo cene v resnici, pa bosta odločila predvsem ponudba in povpraševanje.

Komentarjev 1
  • Naglas 13:44 09.avgust 2011.

    Ha! Ja tisti, ki bodo še ostali ... jih ne bodo požgali vandali!