Magazin
19 ogledov

Izlet tedna

Maja Keuc Jernej Borovinšek
Obiščite bližnjo ekokmetijo ali se podajte na vinski pohod v Svečino.

Za tiste, ki že uživate ekološko pridelana živila, in za tiste, ki bi jih radi bolje spoznali, bo dobrodošel jutrišnji dan odprtih vrat na 13 ekoloških in biodinamicnih kmetijah po Sloveniji. Takih kmetij je sicer pri nas okrog 2.200, več kot polovica pa je članic Zveze združenj ekoloških kmetov Slovenije Biodar, ki prireja dan odprtih vrat. Katere kmetije odpirajo svoja vrata, lahko preverite na njihovi spletni strani Zveza-ekokmet.si. Ker številni dvomijo, da je hrana s teh kmetij res pridelana ekološko, predsednik Biodara Boris Fras zagotavlja, da so predstavniki treh neodvisnih in od Evropske unije akreditiranih nadzornih organizacij ob najmanjšem sumu na nedoslednosti in nepravilnosti “kar naprej na kmetiji. So meseci, ko se kakim ekokmetom zaradi inšpekcij in kontrol kljuka hleva ne ohladi.”

“Ekohrana ni predraga”

Tistim, ki jim je sorazmerno visoka cena domače ekološko pridelane hrane ovira, Fras odgovarja, da “zdrava, dobra, kakovostna in okusna ekohrana, pridelana na bližnjih njivah, ne more biti poceni, saj jo tudi po primerni ceni šele lahko zares cenimo.Če kdo nima denarja, mu jo bo ekokmet raje podaril. V primerjavi s tem, koliko stane z obilno pomocjo strupov in umetnih gnojil industrijsko pridelana hrana, ki običajno prihaja s plantaž, ekohrana z naših ekokmetij ni predraga.”

Na pohod z Majo Keuc

Danes in jutri se lahko odpravite tudi na 30. kmečki praznik v Svečini, kjer se lahko danes ob 10. uri udeležite 11- ali 24-kilometrskega pohoda po Svečinskih goricah in sosednji Avstriji; z vami bo hodila tudi najbolj znana svečinska osebnost Maja Keuc. Popoldne pa bo na programu poroka po starih kmečkih obicajih. Omožila se bo vinska kraljica Anita Kokot, pri čemer ne bo manjkala niti šranga, ko bo ženin dokazoval, da je vreden svoje bodoče žene. V slogu prireditve pa bo civilna poroka v “srčku med vinogradi”.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.