Magazin
91 ogledov

Joga in pilates otroci

Otroci s tovrstno vadbo izboljšajo samozavedanje, tako od znotraj kot na zunaj. Žurnal24 main
Dandanes tudi otroci "pozdravljajo sonce". Umska in telesna vadba joge in pilatesa prehaja na vedno mlajše generacije. Ponujamo vam deset razlogov, zakaj je dobro biti joga in pilates otrok.

1. Koordinacija. Malčki s telesnimi položaji in gibi izboljšajo občutek za koordinacijo v prostoru.

2. Dihanje. Naučijo se nadzorovati dihanje, pravilno dihati, omogočiti boljši pretok energije.

3. Delovanje. Zaradi raznolikih vaj uporabljajo različne dele telesa, jih spoznavajo in izboljšajo motoričnost ter spoznavajo delovanje svojega telesa. Pri pilatesu se aktivirajo tudi tisti deli telesa, ki so običajno zanemarjeni.

4. Socializacija. Malčki se igrajo, spoznajo in se družijo s svojimi vrstniki, poglabljajo zaupanje v samega sebe ter druge. Popestritev so tudi razni rekviziti, ki jih uporabljajo pri vajah: žoge, trakovi, pene, valji …  

5. Umiritev. Tako telesa kot duha. Veliko medicinskih študij je že pokazalo, da vadba pilatesa in joga pozitivno deluje na otroke v stresnih okoliščinah ter pomiri hiperaktivne. Pozitivno deluje tudi na otroke s posebnimi potrebami, avtizmom, Downovim sindromom ...

6. Ravnotežje. Čeprav je vaš malček že osvojil tehnike hoje, mu bo prilagojena vadba še okrepila občutek zavedanja telesa in ravnotežja.

7. Jaz. Prek dihanja, raztezanja in sproščanja se malčki začnejo zavedati samih sebe.

8. Prožnost. Ne le mišic, ampak celotnega telesa, ki jo prinese zavestno in nadzorovano izvajanje gibov.

9. Drža. Gibi pripomorejo h krepitvi hrbtenice in boljši drži. Poleg vsega je tovrstna vadba investicija v prihodnost, saj preprečuje prehitro obrabo sklepov.

10. Samopodoba. Druženje, igra in zmožnost, da malčki dobro izvajajo vaje, pripomore k njihovi pozitivni samopodobi. Otroci si lahko pomagajo tudi med sabo, poglobijo zaupanje in dobijo občutek za potrebe drugih.

Sprva vadba za rehabilitacijo ranjenih vojakov prve svetovne vojne (pilates) in že nekaj časa popularna joga zavzemata vedno več prostora v studiih tudi pri nas. V vedno večjem obsegu tudi vadbo joge in pilatesa za otroke, ki se za nekatere začne že v maminem trebuhu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.