Magazin
42 ogledov

Kaj kupiti otroku?

otrok Shutterstock
Dojenčku ni treba kupiti čisto vsega, kar vam ponujajo v trgovinah.

Hojice, stajice, ležalniki, počivalniki, štorklje, kengurujčki ... in še bi lahko naštevali. Za vašega dojenčka je na voljo vse, kar si lahko zamislite, a malo je takih stvari, ki jih otrok resnično potrebuje.

Otroka ne pasivizirajte

"Ko otroka položite v ležalnik ali počivalnik, mu odvzamete možnost svobodnega gibanja, preizkušanja gibanja ter učenja in ponavljanja novih gibalnih vzorcev," pravi Špela Gorenc Jazbec, diplomirana fizioterapevtka razvojno-nevrološke obravnave. "Tako otroka pasivizirate in zavirate njegov gibalni razvoj," dodaja. Podobno velja za baby wrap (ovijalni šal), štorklje in kengurujčke ter hojico in stajico. V teh se otrok ne giblje svobodno in je postavljen v nenaraven položaj. "V hojco starši po navadi dajejo dojenčke, ki še zdaleč niso pripravljeni na hojo, in jim tako vsiljujejo napačen vzorec hoje," pojasnjuje sogovornica. Otrokova drža zato v hojici ni kakovostna, saj otrok tako zgodaj na hojo še ni pripravljen.

Blazina omogoča svobodo

Namesto naštetih pripomočkov, ki otroku bolj škodijo kot koristijo, fizioterapevtka priporoča, da se odločite za nakup blazine. Ta mora biti dovolj čvrsta in nedrseča, zanjo pa ne zapravljajte astronomsko velikih vsot denarja. "Namesto blazine za na tla lahko kupite razne puzzle, ki jih lahko sestavite in položite na tla, saj so prav tako namenjeni za podlago pri otroškem igranju," svetuje. Otrok pa čvrsto in ravno podlago potrebuje tudi za spanje.

Previjalna miza je lahko karkoli

Previjalna miza je še eden izmed tistih pripomočkov, ki se morda na prvi pogled zdijo nujni, a se njihovemu nakupu lahko mirne duše odrečete. "Otroka lahko prav dobro previjete in negujete tudi na navadni kuhinjski mizi, le da nanjo položite primerno podlago," pravi fizioterapevtka. V previjalno mizo lahko spremenite tudi katerokoli drugo površino, ki je dovolj trdna in velika. Konec koncev lahko otroka previjete na igralni blazini ali na tleh na odeji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.