Magazin
59 ogledov

Kako otroka pripraviti na varuško

otrok varuška varstvo Shutterstock
Otroci naj s svojo varuško sklenejo novo prijateljstvo, varuška mora znati ohraniti trezno glavo, naj bo komunikativna in naj se z otrokom zabava.

"Po pripovedovanjih naših varušk, so naše varuške, babysitterke najbolje sprejete, če starši pripravijo otroka vnaprej, da bo na obisk prišla nova oseba," ugotavja direktorica Združenja staršev in otrok Sezam, Nada Kirn Špolar. Otrok po njenih besedah zelo hitro razume, da bo ta oseba prišla samo zanj in si jo tudi za tisti čas, popolnoma "posvoji". Ko se dogodi ta "posvojitev", sprejetje, se pravi, ko otrok sprejme novo osebo kot "svojo", potem so starši na konju. "Otroci sklenejo neko novo prijateljstvo in velikokrat se zgodi, da kar napodijo svoje starše v kino, oziroma naj že kam gredo, da bo on ali ona ostal sam s svojo najljubšo varuško in se po ljubi volji naigral," opisuje. Dodaja, da se takšno sprejemanje zgodi postopno tudi v vrtcu, tudi tam nastopi neko obdobje prilagajanja, ko toplina novih vzgojiteljic, varušk otroka prepričajo v varnost v novem okolju.

Potrebna je kemija

V Sezamu staršem nudijo tudi občasno varstvo otrok. Da otrok lažje sprejme neznano varuško, je po izkušnjah Kirn Špolarjeve pomembna nekakšna kemija med varuško in otrokom, pa tudi med starši in varuško. "Za otroka bo namreč veliko lažje, če se z varuško dobro ujameta. Zelo pomembno je, da zna ohraniti trezno glavo v stresnih situacijah in je pripravljena na morebitne nesreče," opisuje. Varuška mora biti komunikativna in najti skupen jezik tako s starši kot z otrokom. Imeti mora veliko ustvarjalnih idej za starosti primerno zaposlitev otroka. Po njeni oceni je zelo dobro, če ima z otrokom dober stik in se zna ob igri zabavati skupaj z njim. "Pogosto je koristno tudi, če ima varuška podoben pogled na ustrezno vzgojo otrok kot njihovi starši, saj se tako izognete nesporazumom. To velja na primer v zvezi s prehranjevanjem ali dnevnimi sprehodi," je sklenila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.