Magazin
1134 ogledov

Kako se znebiti bolh?

mucek Shutterstock
Če so vašo mačko napadle bolhe, se hitro lotite odpravljanja, saj bolhe niso ravno izbirčne pri izbiri gostitelja in prav lahko napadejo tudi vas.

Bolhe so prava nadloga. Ne samo za vašo ljubljenko, saj se zaredijo prav vsepovsod, zato je treba razkužiti tudi okolje, v katerem se giblje vaša mačka. Vse pohištvo temeljito posesajte. Če je možno, mačje ležišče in manjše preproge operite v pralnem stroju, česar ne morete oprati, pa poškropite s sredstvom za odpravljanje bolh. Postopek večkrat ponovite, saj sredstva običajno ne odpravijo jajčec in ličink.

Zaščita pred bolhami

Odrasle bolhe se najraje ustalijo v mačji dlaki. Tam izležejo jajčeca, iz katerih se nato izležejo ličinke. Iz ličink se kmalu razvijejo bube, ki lahko zaradi posebnega zaščitnega ovoja neopažene preživijo tudi več mesecev. Pri veterinarju ali v trgovinah za male živali so na voljo ampule, ki učinkovito odpravljajo nadlogo. Majhno količino tekočine stisnite na kožo na vratu vaše mačke. Za zaščito pred bolhami lahko uporabite tudi posipe, pršila ali ovratnice proti bolham, ki so običajno primerni za mačje mladiče, starejše od treh mesecev. Na voljo so v trgovinah za male živali.

Zanimivosti:

  • Bolha lahko skoči tudi do 33 centimetrov daleč.
  • Samica izleže v svojem življenju nekaj sto do tisoč jajčec.
  • Brez hrane lahko preživijo več mesecev, vendar mora samica zaužiti obrok krvi, preden lahko proizvede jajčeca.
  • Iz jajčeca se v nekaj dneh izleže ličinka, ki se hrani z mrtvimi insekti, iztrebki in rastlinami.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.