Magazin
23 ogledov

Kako svoj dom pripraviti na vročino

vročina, ventilator, hlanjenje Shutterstock
Ker na nas spet preži vročinski val, je dobro, da se nanj pripravimo že danes. Spodaj si preberite nekaj namigov, kako najbolje ohladiti svoj dom v prihajajočih pasjih dnevih.

Sonce zaprite ven

Izogibajte se močni sončni svetlobi, ki lahko sije direktno v vaše stanovanje ali hišo. V urah, ko je sonce najmočnejše, zagrnite zavese ali spustite rolete, zvečer, ko vročina malce popusti, pa lahko rahlo odprete okna in jih tako pustite čez noč.

Izključite vse naprave

Vsako gospodinjstvo ima dandanes nešteto elektronskih naprav, ki še dodatno segrevajo vaš bivalni prostor. V najhujši vročini izključite vse naprave, ki jih ne uporabljate, poskusite se ločiti tudi od računalnika in televizije, ki oddajata veliko toplote. Ugasnite tudi čim več luči.

Omejite tople obroke

Nikjer se ne zadržuje toliko toplote kot v kuhinji, zato skušajte to spraviti na minimum. V vročih dneh si raje privoščite hladne jedi, kot so sendviči, solate in sadje. Pri pomivanju posode pa namesto pomivalnega stroja uporabite svoje roke, saj tudi pomivalec oddaja veliko toplote.

Uporaben trik pri ventilatorju

Pred ventilator postavite posodo z ledeno vodo in ledenimi kockami, kar bo še dodatno ohladilo prostor. Ko bo led hlapel, bo zrak postajal hladnejši in prijetnejši.

Pomoč z vrta

Drevesa z domače terase so več kot dobrodošla. Če jih še nimate, razmislite o tem, da bi jih posadili, in že naslednje poletje so vam lahko v veliko pomoč, saj nudijo najboljšo naravno senco. Če jih posadite okoli hiše, lahko preprečite direkten vstop sončnim žarkom v vaš dom.

Izogibajte se pari

Čez dan se izogibajte dolgim in toplim prham, saj boste s tem ustvarili paro, ob kateri vam bo le še bolj vroče. Iz istega razloga med kuhanjem posode pokrivajte s pokrovkami.

Z okni ustvarite manjši prepih

Za čimboljši učinek pretoka zraka ustvarite enako velike odprtine na vrhu oken in enake odprtine pri vratih. S tem boste omogočili, da se bo hladen zrak pretakal v spodnjem delu vašega doma, topel pa bo izginil v zgornjem delu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.