Magazin
29 ogledov

Katero mesto ima najboljše restavracije?

Tokio morda nima svetovno znanih hotelov, a gostje, ki pridejo v velemesto, so l Žurnal24 main
Francozi, obrišite se pod nosom! Tokio je že drugo leto zapored mesto, ki ima največ znamenitih Michelinovih zvezdic na svetu!

Pred enim letom je izšel prvi Michelinov vodič po tokijskih restavracijah – hitro so prodali vseh 300.000 izvodov – in Michelinovi inšpektorji so japonsko prestolnico takrat nagradili s 191 zvezdicami. Pariške restavracije so jih takrat na primer zbrale samo 98. In letos? Tokio ima v drugi izdaji vodiča devet restavracij s po tremi zvezdicami (lani osem), 36 s po dvema in 128 restavracij z eno zvezdico. Fantastičen seštevek je letos torej 227 Michelinovih zvezdic, kar je več kot katerokoli drugo mesto. In Pariz jih ima več kot dvakrat manj! Jean-Luc Naret, direktor Michelinovih vodnikov, je na tiskovni konferenci razložil: "Restavracije in hrana v Tokiu so dinamične, raznolike, bogate in razburljive. Tradicija in vrhunske kuharske tehnike iz najboljših sestavin izvlečejo največ! Vsekakor je vredno potovati v Tokio."

Japonska hrana je najboljša v Tokiu. © iStockphoto

 
Zvezdice tudi za majhne
Med tokijskimi restavracijami s tremi Michelinovimi zvezdicami so tri, ki ponujajo francosko hrano, in šest takih, ki gurmane z zajetnimi denarnicami razveseljujejo z japonsko hrano. Tri zvezdice je Michelin letos na novo podelil restavraciji Ishikawa, ki ima samo šestnajst sedežev, in presrečni in presenečeni kuhar Hideki Ishikawa je lahko izdavil samo: "Hvala." In v velemestu, ki ima 160.000 restavracij oziroma takšnih in drugačnih gostinskih lokalov (Japonci zelo veliki jedo zunaj, saj imajo službo daleč od doma), tri – pa tudi dve in ena – zvezdice praviloma pomenijo veliko gostov in veliko pozornosti, namenjene kuharju. Praviloma, saj je nekaj restavracij, ki so bile lani nagrajene z Michelinovimi zvezdicami, letos že zaprtih.

 

Preberite še:

Letos več Japoncev!
Jean-Luc Naret, Francoz, ki pač mora priznati kulinarično premoč Japoncev, opozarja, da bi lahko še več vrhunskih restavracij zaklenilo vrata zaradi svetovne gospodarske krize, ki je močno prizadela Japonsko: "Zaradi recesije bodo ljudje bolj previdni, kje jedo in koliko plačajo." Pokomentiral je tudi lanske pritožbe Japoncev, ki so bili jezni, češ da je bilo ocenjevanje restavracij "netransparentno in je favoriziralo evropske okuse". Lani sta bila med petimi "tajnimi inšpektorji", ki so ocenjevali, samo dva Japonca, letos pa se je po tokijskih restavracijah smukalo pet Japoncev in en Francoz. Prvi Michelinov vodič je izšel že leta 1900 in je bil namenjen predvsem redkim srečnežem, ki so že takrat imeli avto.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.