Magazin
62 ogledov

Kras v barvah opojne sivke

sivka Shutterstock
Danes in jutri v Ivanjem Gradu pri Komnu poteka festival sivke.

Opojno dišeča sivka ne raste samo na provansalskih poljih, temveč je doma tudi v Sloveniji. O tem se lahko prepričate ta konec tedna v Ivanjem Gradu pri Komnu, tik ob meji z Italijo, kjer bo danes in jutri potekal že tradicionalni festival sivke.

Naberite si svoj šopek

Prireditev se bo začela danes ob 10. uri z nabiranjem šopkov sivke, ki se ga lahko udeležite tudi sami. Organizatorji svetujejo, da s seboj ne pozabite prinesti srpov ali škarij, saj je delo brez njih skoraj nemogoče opraviti. Uro pozneje se lahko udeležite delavnice Sivka v kulinariki, ob 15. uri pa se lahko naučite izdelovanja sivkinega mila. Danes in jutri do 18. ure se bo zvrstilo še mnogo drugih dogodkov, povezanih s sivko in njeno uporabo v vsakdanjem življenju. Spoznali boste, kako je videti strojna žetev sivke, kako poteka parna destilacija (pridobivanje sivkine esence) ter kako se izdelajo sivkini šopki, venčki in pletenice. Obiskali boste lahko sivkino tržnico, ob 19. uri pa se bo začel kulturno-zabavni program. Fotografski navdušenci boste med festivalom lahko sodelovali na fotografskem natečaju.

Po poteh dišečega Krasa

Nedelja bo poleg naštetega postregla s športno-kulinarično prireditvijo, pohodom po kraških poteh. Pohod se bo začel ob 10.30 in bo trajal do 12.30, med sprehajanjem pa boste spoznali kraško čebelarstvo, obiskali odprte borjače (kraška dvorišča) in pokušali domače dobrote. Če boste imeli občutek, da po vsem tem o gojenju sivke na Krasu še ne veste dovolj, se boste lahko jutri ob 16. uri udeležili predavanja na to temo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.