Magazin
33 ogledov

Labodi odlično, organizacija povprečno

1/23
Žurnal24 main
V petek, 23. januarja, je bila dvorana Tivoli prizorišče vrhunske predstave na ledu. Labodje jezero, zgodba o iskanju nedosegljive ljubezni, je večino očaralo. Črno piko je dodala organizacija.

Vrhunski drsalci so na zaledenelem odru predstavili drsalno različico veličastnega baleta Petra Iljiča Čajkovskega. Državni balet na ledu, ki združuje umetnostno drsanje in klasični ruski balet, je pred več kot štiridesetimi leti ustanovil Konstantin Boyanski in menda že s prvo predstavo (Hrestačem) navdušil vrhunskega baleta vajeno rusko občinstvo. Od takrat so se njihove tehnične zmogljivosti in repertoar le še razširili, kar je za seboj potegnilo tudi velikopotezno konstrukcijo odrov in kostumov.

Črn začetek, belo nadaljevanje
Glasbo za Labodje jezero je Peter Iljič Čajkovski (1840–1893) napisal v letih 1875 in 1876. Balet so premierno postavili na oder Bolšoj Teatra že naslednje leto, kjer je nato gostoval kar sedem let. Labodje jezero je sicer šele leta 1895 dočakalo vrhunsko izvedbo, ki je bila sprejeta s silnim navdušenjem, najbrž tudi zato, ker je koreografija v ospredje postavila razdvojenost glavne junakinje.

Zgodba o iskanju nedosegljive ljubezni
V glavni baletni vlogi nastopa lepa princeska Odette, ki jo je skupaj z njenimi prijateljicami ugrabil zlobni čarovnik Rothbart in jih spremenil v labode, ki le čez noč dobijo človeško telo. Princ Siegfried se na svoj rojstni dan odpravi na lov in želi ujeti enega izmed labodov. To mu prepreči Odette, ki se spremeni v očarljivo kraljično. Zaljubita se na prvi pogled. Čarovnikov urok bo lahko prelomil le nekdo, ki bo Odette srčno ljubil. Siegfried ji to obljubi in jo povabi na jutrišnje praznovanje rojstnega dne.

Naslednji dan se začne razkošna svečanost in Siegfriedove misli neprestano bežijo k Odette, zato zavrne vse ostale dame. Svečanost je na vrhuncu, ko nepričakovano najavijo neznanega gosta s svojo hčerko. Vstopi Rothbart, ki s sabo vodi demonsko pojavo Odille (plesalka igra obe vlogi Odette in Odille, zato je plesati v Labodjem jezeru verjetno za vsako balerino eden največjih plesnih izzivov), ki je oblečena v črnino in je videti kot zrcalna podoba zapeljive Odette.

Siegfried misli, da je to Odette, in razglasi, da je to dekle njegova izbranka in da se bo z njo poročil. Obljubi ji večno ljubezen in se tako ujame v Rothbartovo past, saj nevede prelomi prisego, ki jo je dal Odette. Rothbart se spremeni v sovo in mu pokaže privid prave Odette, ki je še vedno začarana. Žalostna Odette pove labodom, da so jo osleparili. Zdaj ni več upanja, da bi se znebili uroka. Razbesni se nevihta in prikaže se obupani Siegfried, ki jo prosi odpuščanja.

Vrhunski športniki zdaj baletniki na ledu
Večina drsalcev je v individualnih nastopih ali v dvojicah osvojila ruske in mednarodne medalje v umetnostnem drsanju. Kasneje so trenirali s koreografom Konstantinom Rassadinom, da bi združili elemente atletskega umetnostnega drsanja z elementi klasičnega ruskega baleta v visokokakovostno umetniško in elegantno enoto. Tako na primer v Labodjem jezeru drsata evropska prvakinja Olga Ivanova in olimpijec Andrey Stroganov.

Predstava na ledu je vsekakor vredna ogleda, saj se zgodba Labodjega jezera odlično zlije s koreografijo na drsališču. Nastopajoči so svoje delo opravili odlično, kar pa ne moremo trditi za organizatorje. Obiskovalci so se pritoževali, da jih je med predstavo zeblo v noge, saj so dejansko sedeli na ledu. Tudi postavitev odra je bila neustrezna, saj ogromno gledalcev sploh ni videlo na oder. Balet verjetno res ne spada v isto okolje kot hokej. Del kritike gre tudi obiskovalcem, saj so dvorano zapuščali še pred koncem predstave. Kako so se počutili nastopajoči, presodite sami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.