Magazin > Lepota & telo
82 ogledov

12 poti do lažjega vstajanja

kava, espresso Shutterstock
Zgodaj zjutraj odpre oči, preden zazvoni budilka, bliskovito skoči iz postelje, se stušira, pozajtrkuje, obleče in že hiti od doma. Ampak to niste vi! Vi sovražite jutra, zbujanje, vstajanje, budilko in zjutraj cel svet. Zato ste že zjutraj pod stresom.

Posameznikov, ki vstajajo z lahkoto, je zelo malo. In zdravniki vedo, da jutranji stres lahko vpliva na ves dan ter šibi imunski sistem. Kaj lahko naredite, da bo vstop v nov dan lažji, možnosti za zdrav in učinkovit dan pa večje? Ni vam treba narediti vsega, morda bo dovolj že nekaj preprostih potez.

Spalnice ne zatemnite povsem. Senčila pustite nekoliko odprta, da bo zjutraj naravna svetloba upočasnila proizvodnjo "spalnega" melatonina in spodbudila produkcijo adrenalina. Ko se bo oglasila budilka, boste že napol zbujeni. Če vas motijo ulične luči ali mimo vozeča vozila, se nepopolno zatemnjeni spalnici odpovejte.

Spremenite spalni ritem. Pojdite v posteljo tako zgodaj, da boste ob sončnem vzhodu že odspali šest do sedem ur. Strokovnjaki pravijo, da se boste že čez nekaj tednov lahko zanesli na notranjo uro (in se zbujali sami od sebe), saj bo vaša biološka ura "pravilno naravnana".

Zbudite se prej. Budilko (dokler jo še potrebujete) naravnajte 15 minut prej. Tako boste lahko jutranje opravke opravljali počasneje in z manj stresa.

Pretegnite se. Še v postelji dvignite roko in raztegnite prste, dlan, zapestje, roko. Ponovite z drugo roko in z nogami, končajte z raztezanjem vratu in hrbta. Pospešili ste krvni obtok in telo oskrbeli z malo več kisika.

Stojte pod prho. Nekaj minut stojte pod prho in pustite, da vas masira voda, ki naj ne bo prevroča, lahko pa izmenjujete toplo in hladno vodo.

Izogibajte se odločitvam. Vse pomembne in nepomebne zadeve uredite in pripravite že zvečer – kaj boste oblekli, kaj boste jedli, kako bo potekal dan … In poskušajte jutra narediti čim bolj rutinska in zato manj stresna. Ni potrebe, da je zajtrk vsako jutro drugačen in pot v službo druga.

Pocrkljajte se. Nekaj minut ali trenutkov crkljanja s partnerjem, otroki, psom, mačko tudi zjutraj dela čudeže, kažejo študije.

Umirite se. Nekaj minut berite, poslušajte glasbo, listajte revijo … Ni časa? Vzemite si ga.

Spijte pravo kavo. Zdravniki kavopivce pozivajo k uživanju "prave kave", ne pa nadomestkov v prahu. In kavo (ali čaj) sladkajte s sladkorjem in ne z umetnimi sladili – žlička rjavega sladkorja bo dovolj. Sladkor zjutraj naj bi dobro vplival na spomin.

Stisnite si pomarančni sok ali pa spijte vsaj kozarec vode. "Postili" in potili ste se celo noč in telo je dehidrirano. Če zajtrkujete, še toliko bolje, sicer pa si zajtrk odnesite v službo.

Skrtačite si jezik. Ne pozabite nanj med ščetkanjem zob.

Še poljubček! Brez zmrdovanja in posmehovanja, saj terapevti trdijo, da povezanost z ljubljenimi zmanjša stres, zagotavlja pozitiven začetek dneva in ohranja osredotočenost na tisto, kar je v resnici pomembno. Najprej crkljanje, nato še poljubček – deluje tudi tisti štirinožcu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.