Magazin > Lepota & telo
32 ogledov

Učinek dopusta traja dva tedna

bikini, plaža Shutterstock
Veselite se jih že dolgo prej in upate, da vas bodo popolnoma prerodile. A počitnice niso vsemogočne. Strokovnjaki pravijo, da zdravstveni učinki dopusta trajajo le dva tedna, nato pa je spet vse po starem.

Poznate popočitniško pobitost in brezvoljnost? Seveda. In vaše izkušnje so znanstveno dokazane. Še preden izgine zagorelost, izgineta (po)počitniška sreča in dobro počutje. Učinke počitnic na počutje je raziskovala Jessica de Bloom z nizozemske univerze Radboud. Nizozemka je opazovala počutje 96 rojakov pred, med in po počitnicah ter ugotovila, da je večina blagodejnih učinkov počitnic izginila že v prvem tednu po vrnitvi domov, občutka spočitosti pa ni bilo več v dveh tednih.

Raje večkrat za krajši čas

"Počitnice so priložnost za krepitev povezanosti z družino, partnerjem, prijatelji. Pomagajo nam, da napolnimo baterijo, ostanemo produktivni in se bolje odrežemo, kjer je to potrebno. Ker so blagodejni učinki počitnic kratki, bi morali na počitnice pogosteje, da bi ohranili visoko raven zdravja in dobrega počutja," pravi de Bloomova. Pogostejše, pa čeprav krajše počitnice, povečujejo zdravje in srečo, dodaja. Dolžina dopusta pa tako ali tako ne vpliva veliko na počitniške učinke na zdravje in počutje, kažejo raziskave, prav tako ni pomembno in nujno, da se na počitnicah ves čas nekaj dogaja. Do podobnih ugotovitev kot de Bloomova so prišli tudi Nemci in Novozelandci.

Najsrečnejši je skupni sladoled

Še dobra novica za konec. Blagodejni zdravstveni učinki počitnic so enaki ali vsaj zelo podobni, ne glede na to, kje počitnikujete – čisto vseeno je, ali greste na Karibe ali v šotor v Istro. Lepi spomini nas razveseljujejo enako dolgo. Nemške in danske družine, ki so jih raziskovalci vprašali, kateri je bil njihov najlepši trenutek počitnic, so največkrat odgovorile, da je bilo to družinsko uživanje v sladoledu. Na počitnicah poskusite vsak dan!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.