Magazin > Lepota & telo
46 ogledov

Uprite se popoldanski utrujenosti

temna čokolada Shutterstock
Ura je ena, pomalicali ste, spili kavo in spet sedite za delovno mizo. Dremavi, brez volje in pobiti. In to se dogaja vsak dan. Kako lahko preprečite ali vsaj omilite zgodnjepopoldansko utrujenost? Optimistični predpraznični petek je pravi čas za spremembe.

Pojdite za deset minut na sonce. Ali še bolje – zunaj pojejte malico ali kosilo ter se sprehodite. Sonce poskrbi za potrebno dozo vitamina D, ki nastaja v koži, izpostavljeni sončni svetlobi, ter zavre tvorbo melatonina, "hormona noči" oziroma spanja.

Jejte beljakovine, ne ogljikovih hidratov. Presnova beljakovin naj bi telo "zbudila", presnova ogljikovih hidratov, predvsem tistih z visokim glikemičnim indeksom, pa ga lahko upeha in spravi v nizkoenergijsko stanje. Solata s trdo kuhanim jajcem in sirom torej premaga krompirjevo solato ali sendvič.

Spijte čaj. Pravi čaj je prava izbira in dober popoldanski nadomestek bolj kofeinske kave. Spijte ga kakšno uro po kosilu ali malici. Zeleni in črni čaji so različno močni, zato izberite takšnega z ne preveč kofeina.

Pospravite mizo in uredite elektronsko pošto. Popoldansko utrujenost prelisičite z nalogami, ki ne zahtevajo veliko razmišljanja. Ker bosta dve preprosti nalogi opravljeni, boste imeli hitro spet malo več volje.

"Poklical sem samo, da ti povem, da te ljubim." Strokovnjaki pravijo, da že čisto kratek pogovor z nekom, ki ga imate radi, lahko razpoloženje dvigne za več ur. Deluje prav vsak pogovor z nekom, ki ga boste s tem razveselili.

Kanite malo olja poprove mete na roko. Poprova meta naj bi spodbujala razpoloženje.

Pretegnite se. Naredite nekaj vaj za roke, ramena in hrbet ter medtem globoko dihajte. Raztegujte in razmigavajte se vsaj tri minute.

Pojejte vrstico temne čokolade. Čokolada z vsaj 70 odstotki kakava je superživilo, zato zanjo ne potrebujete izgovora. Ker sta v njej tudi teobromin in kofein, je lahko pričakujete kavi podoben, a prijetnejši učinek.

Žvečite. Žvečilni gumiji z močnimi mentolovimi okusi delujejo stimulativno, že samo žvečenje pa naj bi zbudilo možgane, ki drsijo v stanje lenobnosti. Žvečenje stimulira tudi nastajanje sline, ki pomaga očistiti usta po jedi. Mentolovi brez sladkorja torej!

Družite se. Skupinske delovne aktivnosti je dobro načrtovati okoli enih, dveh popoldne, ko je običajen padec koncentracije. Ker smo ljudje družabna bitja, nas interakcija prerodi, pravijo raziskovalci. A s sodelavci se lotite česa zanimivega. Dolgočasen sestanek ali predavanje bosta namreč le še bolj uspavala.

Napnite mišice. Med sedenjem stisnite oziroma napnite mišice zadnjice, rok, nog, trebuha ... Zadržite pet do deset sekund, popustite in ponavljajte pet do deset minut.

Imejte blizu grmiček rožmarina. Ko potrebujete pospešek, listek rožmarina strite med prsti in ga povohajte. Raziskave kažejo, da vonj rožmarina učinkovito poživlja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.