Magazin > Lepota & telo
37 ogledov

8 nujnih o sončenju

sončenje, bikini, zaščitna sredstva Shutterstock
Opozorila o nevarnostih sončnih žarkov nikoli niso odveč. Preden se spet nastavite soncu, se hitro spomnite, na kaj bodite še posebej pozorni.

Namažite celo telo. Ne varčujte s sredstvi z zaščitnim faktorjem. Preden se odpravite na plažo, poskrbite za prvi nanos kreme, saj vas lahko opeče že na poti do plaže – čeprav ne boste nudisti, se slecite do golega in namažite celo telo. Tudi kasneje na plaži, pazite, da namažete tudi delčke telesa, ki so sicer skriti pod kopalkami ali vsaj njihove robove. Velikokrat namreč ravno delčke ob robu kopalk površno namažemo, kar zvečer dokazuje rdeč, opečen pas kože.

Naj vas oblaki ne zavedejo. Zaščitno sredstvo potrebujete tudi v oblačnem vremenu, saj se velik delež ultravijoličnih žarkov prebije skozi oblake. Dermatologi sicer poudarjajo, da bi obraz, vrat in roke morali s kremo z zaščitnim faktorjem mazati prav vsak dan v letu.

Mažite se redno. Ne glede na to, kako visok zaščitni faktor uporabljate, se namažite vsaj vsako uro in pol do dve uri. Če greste medtem v vodo, nanos ponovite prej. Tudi vodoodporne naj bi v povprečju v vodi zdržale le slabo uro.

Izberite pravo zaščitno sredstvo. Pazite, da izberete sredstvo z zaščitnim faktorjem, ki ščiti pred UVA in UVB žarki. Če uporabljate več različnih zaščitnih sredstev, boste morda kmalu ugotovili, katero vas ščiti bolje (razlike med zaščitnimi sredstvi so velike) in katero vaši koži bolj prija.

Ne pozabite nanje. Dolgi lasje tilnika ne ščitijo pred sončnimi žarki. Namažite torej tudi tilnik, ne pozabite na uhlje, ustnice in na narte – občutek "gorečih" nog zvečer ni prav nič prijeten. Lase zavarujte s klobučkom ali/in z zaščitnim razpršilom za lase.

Mažite se do konca. Zagorelost ne pomeni, da lahko prenehate uporabljati zaščitna sredstva. Opeče vas lahko kadarkoli.

Jemljete tablete? Nekatera zdravila so lahko kriva za povečano občutljivost kože na sonce. Pred odhodom na morje, se posvetujte z zdravnikom.

Ne zanašajte se na ličila. Mnogi tekoči pudri imajo zaščitni faktor, a ne zanašajte se nanje. Strokovnjaki opozarjajo, da bi morali nanesti izjemno debelo plast pudra, da bi dosegli želeno zaščito. Na plaži se pudru odrecite in obraz raje zavarujte s kakovostno kremo z dovolj visokim zaščitnim faktorjem.
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.