Magazin > Lepota & telo
13 ogledov

Kreme redko vodoodporne

Sončna krema Shutterstock
Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je včeraj objavila rezultate primerjalnega testa krem za zaščito pred sončnimi žarki. Rezultati kažejo, da so kreme včasih manj učinkovite, kot navaja embalaža.

Obstojnost je manjša

Predvsem se ne gre zanašati na trditve o tem, da vas bo krema varovala tudi v vodi in se bo na koži prav tako obdržala po kopanju. Predvsem izdelki blagovnih znamk Cien Sun, Eucerin, Lancaster, Daylong in Shiseido so se na testu vodoodpornosti izkazali slabo, saj niso odporni na vodo, čeprav to lastnost oglašujejo na embalaži.

Odkloni v stopnji zaščite

Test je pokazal, da ima kar nekaj izdelkov v resnici drugačno stopnjo zaščite pred soncem, kot je napisano na embalaži. Vichyjevo mleko za sončenje je na primer označeno z zaščitnim faktorjem 20, dejanska zaščita pa dosega le vrednost 14,8. Manjšo od navedene vrednosti ima tudi Ilridov gel, ki naj bi kožo ščitil s faktorjem 25. Izmerjena vrednost zaščite je dosegla le 19,8.
Na srečo pa se najdejo tudi izjeme, ki se motijo v nasprotno smer, in je dejanski faktor zaščite celo višji od navedenega. Tak primer je Shiseidov losjon s faktorjem 15, za katerega je test pokazal, da njegova moč zaščite dosega 28,6.

Testi so torej pokazali, da nobeni znamki ni mogoče stoodstotno zaupati. “Zato naj velja, da se soncu čim bolj izogibamo, za nekatere tako zaželeno zagorelost lahko brez težav dobimo tudi v senci in med kopanjem – seveda v obeh primerih ustrezno zaščiteni,” poudarja vodja testiranja pri ZPS Boštjan Okorn.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.