Magazin > Lepota & telo
165 ogledov

Alergiki nujno potrebujejo protistrup

kača Shutterstock
Ugriz kače. Naše strupenjače smrtno nevarne le otrokom in starejšim. Po ugrizu k zdravniku.

"Kača v naravi ugrizne le, ko je ogrožena. Če je mogoče, se ljudem izogne ali se skrije. Če te možnosti nima in če jo poskušate prijeti ali jo po nesreči pohodite, pa lahko ugrizne," razlaga Aleš Lubej, poznavalec in ljubitelj kač. Konec aprila je na mariborski Piramidi kača ugriznila deklico, ki je nato na centru za zastrupitve v Ljubljani dobila protistrup. "Ob takem dogodku strokovnjaki svetujejo čimprejšnji pregled pri zdravniku," pravijo na Univerzitetnem kliničnem centru Maribor.

Mirna kri

"Ob ugrizu ohranite mirne živce. Ne tekajte ali hitite na kakršenkoli način. Tako bo srce delovalo hitreje in strup se bo po telesu širil hitreje. To so tudi največje napake, ki jih lahko naredite ob ugrizu," opozarja Lubej, ki odsvetuje tudi izsesavanje strupa, saj boste tako le povečali možnost za bakterijsko okužbo. "Odpeljite se do zdravnika, ki vam bo ob pojavu alergije dal protistrup, sicer pa morda le injekcijo proti bakterijski okužbi. Za zdravega človeka nobena naša strupenjača, niti modras, ni smrtno nevarna. Ugriz se konča le z večjo ali manjšo oteklino – odvisno od količine vbrizganega strupa – in s precejšnjo bolečino," razlaga Lubej. 


Primerna obleka

Za varnost pa poskrbite že pred odhodom v naravo. Na območjih, kjer obstaja možnost srečanja s kačo, nosite višje čevlje in dolge hlače, ne segajte v luknje, ki jih niste preverili. Če srečate kačo, je ne prijemajte, ampak jo le opazujte. "Gre za lepa, skrivnostna in boječa bitja, ki so naš velik zaveznik v boju pred glodalci in pomemben člen v naravnem ravnovesju," poudarja Lubej.
Od 11 vrst kač, ki živijo v Sloveniji, so strupene tri: modras, navadni gad in laški ali rilčasti gad. Modras je zaradi velikosti (preseže lahko tudi 80 centimetrov) in zato večje količine strupa najnevarnejši. "Pa vendar ni smrtno nevaren, razen za majhne otroke in starejše ljudi," pravi Lubej. Vsak ugriz strupenjače pa je lahko nevaren za ljudi, alergične na strup. Z alergijo je povezan zadnji smrtni primer v Sloveniji, ki se je zgodil po drugi svetovni vojni, ko je zaradi alergije in nepravilnega zdravljenja umrla deklica.

S strupenjačo doma ravnajte odgovorno

Posebna previdnost je potrebna, ko rokujete s kačami v terariju. Vanj ne smete segati, če ste imeli prej stik z glodalci ali kačino hrano. Strupenjače ne prijemajte z golo roko. Strupene kače so načeloma lepše od nestrupenih, zato so v teraristiki bolj priljubljene. Strupi so različni, posledice nekaterih minejo čez nekaj ur, drugi pa lahko povzročijo invalidnost in smrt.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.