Magazin > Lepota & telo
47 ogledov

Čas je za vadbo v naravi

Vzdržljivostna vadba je najboljša za kurjenje maščob. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Iz Amerike se po svetu hitro širi nova vrsta vadbe, ki se dogaja na svežem zraku in namesto profesionalnih vadbenih pripomočkov raje uporablja to, kar ima ponuditi narava.

Imenuje se evolucijski fitnes, saj naj bi predstavljala vrnitev k naravnemu gibanju človeka, na katerega dandanes radi pozabljamo.

Sklece na svežem zraku

Vadba je pravo nasprotje enoličnim obiskom fitnescentra, kjer v družbi vsaj dvajsetih ljudi vadite na napravah v zaprtem prostoru. Evolucijski fitnes pred vas znova postavi izzive narave, vadba pa je vsakič drugačna. Namesto uteži dvigate tisto, kar vam je pri roki (kamne, kose lesa ...); trebušnjake in podobne vaje izvajate na travnati podlagi, noge natrenirate pri teku po hribu navzgor in navzdol, telo pa razmigate ob plezanju na drevo. Ob vsem tem se boste nadihali svežega zraka, namesto da bi sopihali v zaprtem prostoru sredi mesta.
Slovenija s svojo raznolikostjo ponuja idealen teren za razvoj evolucijskega fitnesa, vendar ga za zdaj pri nas ni najti. Seveda se ga z nekaj previdnosti lahko lotite sami ali, še bolje, v dvoje. Na veliko gozdnih poteh boste našli preprosta orodja, ki prepogosto stojijo osamljena. Čas je, da jih začnete znova uporabljati ter se tudi pri krepitvi telesa in duha vrnete k naravi.

Pri evolucijskem fitnesu vas bo trener najprej za ogrevanje odpeljal na pohod v naravo do izbrane lokacije, tam pa boste nato izkoristili, kar vam bo ponudila okolica: skale, drevesa, strma pobočja in razgiban teren.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.