Magazin > Lepota & telo
43 ogledov

Če vas boli ali pa ne

Cena mesečne vstopnice v Fizioterapiji Grosuplje, ki vključuje fizioterapijo in Žurnal24 main
Terapevtski fitnes je primeren za vse, ki ne marate skupinske vadbe in želite pod strokovnim nadzorom okrepiti mišice.

"Terapevtski fitnes je namenjen različnim skupinam ljudi, ki imajo zaradi bolezni, poškodbe ali starosti pri vadbi omejitve, torej potrebujejo prilagojen program vadbe. To so največkrat bolniki po srčnem infarktu ali drugih srčnih operacijah, sladkorni bolniki, bolniki po poškodbi kolena ali gležnja ter starejši, ki se zavedajo pomena mišične moči in vzdržljivosti za zdravje in vitalnost telesa," razlaga fizioterapevtka Darja Škrjanc iz Fizioterapije Grosuplje.

Za bolne in zdrave. "Terapevtski fitnes je primeren tudi za ljudi, ki nimajo zdravstvenih težav, a menijo, da ne spadajo v običajne fitnesklube," pove Škrjančeva in dodaja: "Obisk priporočamo od dva- do trikrat na teden. Rezultati so običajno vidni že po enem mesecu."

Individualno do moči
"Vadba v terapevtskem fitnesu ima kljub prilagoditvam značilnosti običajne vadbe v fitnesu, saj je enourni program običajno sestavljen iz aerobne vadbe na traku ali kolesu, vadbe za povečanje mišične moči na posebnih prilagojenih trenažerjih in vaj za gibljivost. Večina ljudi se odloča za začetno individualno vodeno vadbo, pri kateri je poudarek na pravilni izvedbi vaj, pozneje pa delajo sami. Fizioterapevt, ki pozna omejitve pri posameznih obolenjih, občasno svetuje, kako naj se vadba stopnjuje," pove sogovornica.

Kolebnica in trak
Vadbo v fitnesu lahko z nekaj pripomočki nadgradite ali nadomestite tudi z razgibavanjem doma ali v naravi. Za vse, ki nimajo težav s koleni ali drugimi sklepi nog, je odličen nakup kolebnica, saj lahko z njo vadite vzdržljivost, izboljšujete usklajenost gibov in si povečujete moč. Kolebnice stanejo do 5 do 20 evrov. Odlična izbira je tudi elastični trak, s katerim lahko izvajate veliko različnih vaj in krepite celotno telo. Priročen je tudi za potovanja, saj je lahek in majhen, vadbo z njim pa lahko izvajate kjerkoli. Za elastični trak boste v športnih trgovinah odšteli od 5 do 15 evrov.

Z žogo do mišic
Izjemno uporaben in obenem cenovno dostopen športni pripomoček je velika napihljiva žoga (fitball), ki jo lahko kupite že za približno 20 evrov. Na njej lahko izvajate vaje za krepitev mišic celotnega telesa, pri izbiri in pravilnem izvajanju vaj pa si lahko pomagate z videi, ki jih najdete na spletu. Žogo lahko uporabljate tudi namesto stola, saj sedenje na njej krepi ravnotežje, in tako vadite tudi, ko le sedite. Pri nakupu žoge bodite pozorni le na to, da izberete pravo velikost za svojo višino.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.