Magazin > Lepota & telo
83 ogledov

Da bo ritka fit

ritka Shutterstock
Pri oblikovanju mišic je bolj kot vadba pomembna pravilna prehrana. Vztrajna vadba dodatno pripomore k želenemu rezultatu.

Z izvajanjem vaj za zadnjico in stegna ne pospešimo izgube maščobe samo na teh predelih – kot marsikdo zmotno misli –, temveč se energija porablja iz maščob po vsem telesu. Pri oblikovanju določenih mišičnih skupin je za njihovo vidnost zato bolj kot sama vadba pomembna pravilna prehrana,” pravi Gašper Grom, strokovnjak za zdravo prehrano, hujšanje in fitnes.

Nekaj mesecev

Za izklesano zadnjico potrebujemo nekaj mesecev, težko je namreč pričakovati, da bi v krajšem času izgubili vso maščobo, ki se nam je nabirala več let,” pojasnjuje Grom. Bolj ko bomo dosledni pri vadbi in prehrani, hitreje nam bo šlo. Da bi oblikovali zadnjico in izgubili nekaj maščobe, moramo v prehrano vključiti dovolj kakovostnih beljakovin, zdrave, čim manj predelane ogljikove hidrate (zelenjavo, polnozrnate izdelke) ter nekaj zdravih maščob iz oreščkov, oljčnega olja in rib. Pomembno je, da zaužijemo pet manjših obrokov na dan, ker tako zmanjšamo lakoto in zagotavljamo enakomerno raven energije ves dan.

Izpadni korak za čvrstost

Ena izmed najučinkovitejših vaj za spodnji del telesa so izpadni koraki. Na prostem lahko izvajate različico, ki bi jo lahko poimenovali hoja z izpadnimi koraki. Vajo začnite tako, da stojite vzravnano s stopaloma v širini ramen, roki pa naj bosta iztegnjeni nad glavo. Naredite velik korak naprej, trup naj bo še vedno vzravnan. Počasi upogibajte kolk in koleno, dokler ni koleno mirujoče noge nekaj centimetrov nad tlemi. Počasi se dvignite in priključite zadnjo nogo. Nato stopite naprej z drugo nogo in postopek ponovite. Vajo izvajajte toliko časa, da vsako nogo obremenite 15-krat. Če želite povečati intenzivnost in obremenitev, v vsako roko primite pollitrsko plastenko, napolnjeno z vodo ali peskom, ali pa si izberite bolj strm teren,” najučinkovitejšo vadbo za čvrsto zadnjico opisuje Grom.

Dobro jutro, lepe noge

Druga zelo priporočljiva vaja za lepe noge in zadnjico je 'good morning'. Stojte z nogami v širini bokov in rokami iztegnjenimi nad glavo. Trebušne mišice naj bodo napete, kolena pa rahlo upognjena. Upognite se v bokih in spuščajte trup, dokler ni vzporedno s tlemi. Počasi se dvignite v izhodiščni položaj in vajo ponovite 20-krat,” svetuje strokovnjak.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.