Magazin > Lepota & telo
55 ogledov

Dieta proti depresiji

Z zdravo in zmerno prehrano se boste tudi bolje počutili. Žurnal24 main
Na žalost ni natančno določenih sestavin, ki bi lajšale ali odpravile znamenja depresije. Je pa zato s pravilno prehrano mogoče doseči nekaj drugega. Vas zanima kaj?

Zelo preprosto! S pravilno prehrano se počutite dobro, kar nedvomno pozitivno vpliva tudi na vaš izhod iz depresivnega stanja.

Nekaj nasvetov glede prehranjevanja v stanju depresije:
Izberite si zmeren jedilni načrt, kar pomeni, da seštevate kalorije in vnos maščob. Jejte veliko sadja, zelenjave in žitaric. Kdaj pa kdaj pa si nedvomno dovolite prekršek.
Izogibajte se zelo strogim dietam, ki vam radikalno prepovedo določeno vrsto hrane. Brisanje cele skupine ogljikovih hidratov, maščob ali sladkorjev z vašega jedilnika ni najboljša ideja. Čeprav take drastične diete omogočajo izgubo teže na kratek rok, boste zelo težko zdržali dlje, zaradi česar boste le še bolj nesrečni. Poleg tega preprosto niso zdrave! Pomembno je, da v svoje telo vnesete vse potrebne prehrambne skupine, pazite le, da so zelo kakovostne.
Naredite si urnik prehranjevanja! Vsak dan jejte ob isti uri, in sicer zato, da si strukturirate dan. Na dan pojejte pet manjših obrokov.
Sledite zdravnikovim napotkom! Če imate poleg depresije še sladkorno bolezen ali bolezni srca in ožilja, to seveda zahteva še druge predpise prehranjevanja.
Stoodstotno se izogibajte alkoholu in drogam! Oboje namreč lahko nasprotuje delovanju vaših antidepresivov. Poleg tega zaradi zasvojenosti s katero od omenjenih substanc ne morete popolnoma okrevati od depresije.

 

Preberite še:

 

 

Omejite vnos kofeina! Ker je kofein stimulator, vas lahko ohranja budne skozi noč. Nespečnost pa res ni stvar, ki bi si jo želeli, še zlasti v skupnem paketu z depresijo ne!    
• Za zdaj so domneve, da omega-3 maščobe na psihično počutje vplivajo zelo pozitivno, sicer še nedokazane. Lahko pa jih najdete v nekaterih ribah, oreščkih, soji, lanenih semenih in seveda tudi v prehrambnih nadomestkih.
• S svojim zdravnikom se pogovorite o spremembah vašega teka. Depresija in njeno zdravljenje lahko včasih povzročita nenaden padec ali dvig telesne teže. V takšnih primerih se posvetujte s svojim zdravnikom, ki vam bo lahko pomagal.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.