Magazin > Lepota & telo
352 ogledov

Do lepših genitalij z operacijo

zdravnik Shutterstock
Genitalije. Največ povpraševanja po zmanjševanju sramnih ustnic in obrezovanju.

Estetika. Povpraševanja po estetskih posegih na genitalijah je v Sloveniji vedno več, vendar še zdaleč ne toliko kot recimo v Združenih državah Amerike, ugotavljajo estetski kirurgi. Za tovrstne posege se odločajo tako moški kot ženske.

Ustnice in griček

"Za zdaj je največ povpraševanja po korekciji malih sramnih ustnic (labioplastiki), trajni odstranitvi dlak na intimnem predelu (laserski depilaciji bikinija) in liposukciji venerinega hribčka," o genitalnih estetskih posegih pri ženskah pravi Boris Onišak iz Estetike Onišak. "Pri moških gre za obrezovanje ali delno obrezovanje, dvig mošnje in zmanjšanje kožne gube med mošnjo in penisom," pa glede moške estetike genitalij pove Tomaž Janežič iz Klinike Janežič, ki izvaja plastično, rekonstrukcijsko in estetsko kirurgijo.

Korekcije obrezovanj

Tako moški kot ženske pogosto prihajajo na odstranitev genitalnih bradavic, moški pa večkrat tudi na estetske korekcije obrezovanja, ki je bilo narejeno v kakšni drugi ustanovi, pravi Janežič.

Vedno anestezija

Pri večini posegov kirurgi dajo lokalno anestezijo in tako niso boleči, okrevanje pa traja približno en teden. Pri liposukciji venerinega grička dajo tudi splošno anestezijo.

Ženske

Pri korekciji malih sramnih ustnic kirurg odstrani viseče tkivo in zmanjša ustnice. Pacientka gre lahko (če ne opravlja fizičnega dela) že isti dan v službo, šivi pa odpadejo sami. Pri liposukciji (izsrkavanju maščobe) venerinega hribčka gre za volumsko zmanjšanje tega predela. Rehabilitacija traja en teden, še nekaj tednov pa se je treba izogibati spolnosti, bazenom in savni.

Moški

Pri obrezovanju penisa kirurg običajno zareže na vrhu kožice, jo odpre, izreže kolobar tik ob glavici in nato naredi nekaj podpornih šivov. Odrezano kožico previdno odstrani, preostanek kožice pa prišije na glavico. Spolni odnosi so prepovedani dva tedna. Zapletov običajno ni, večja možnost za njihov nastanek pa je pri povečevanju penisa, pri katerem je, kot pravi kirurg Janežič, tudi učinek zanemarljiv.

Korekcije stanejo

Estetski posegi na intimnem delu telesa stanejo od 130 do 1.600 evrov. Korekcija malih sramnih ustnic (labioplastika) tako na primer v lokalni anesteziji stane od 800 do tisoč evrov, v splošni anesteziji pa do 1.500 evrov. Liposukcija venerinega grička (mons pubis) v lokalni anesteziji stane do 1.300 evrov, v splošni pa do 1.600 evrov. Odstranjevanje genitalnih bradavic stane 130 evrov, prav toliko laserska depilacija bikinija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.