Magazin > Lepota & telo
103 ogledov

Dojenček ne potrebuje plenic

zivljenje 04.02.14. dojencek, foto: shutterstock Shutterstock
Poznate koncept brez plenic? Svetovalka pravi, da so te nepotrebne, le naučiti se morate pravilnega opazovanja otoka in z njem vzpostaviti komunikacijo.

"Bistvo koncepta brez plenic je vzpostavitev nežne komunikacije o izločanju med odraslim in dojenčkom, pri čemer celostno zadovoljimo dojenčkove potrebe in z njim vzpostavimo še močnejšo vez," pravi Metka Zupančič, svetovalka koncepta brez plenic iz programa Pozdrav življenju. "Ideja je zasnovana na dejstvu, da se dojenčki fiziološke funkcije izločanja zavedajo že od rojstva in da se jim tega kasneje ni treba znova učiti, če se odzivamo na njihove znake," razlaga sogovornica.

Prepoznajte znake

Kadar jih tišči, dojenčki spremenijo svoje vedenje. Starši se lahko odzovejo na otrokove znake in so pozorni na njegov ritem izločanja. "V začetnem obdobju je zato treba nekaj časa nameniti opazovanju dojenčkovih telesnih znakov in časovnih vzorcev izločanja, ki so tesno povezani z drugimi funkcijami, kot sta hranjenje in spanje. Vsakič, ko otrok izloča, odrasli ponovi znak, ki je običajno beseda ali zvok v povezavi z lulanjem ali kakanjem. Dojenček že v kratkem obdobju razume komunikacijo in znak poveže z izločanjem," pojasnjuje Zupančičeva.

Glede na razvojno stopnjo

"Komunikacija se vzpostavi, ko odrasli na podlagi spoznanj otroku ponudi možnost izločanja v primernem položaju in trenutku, pri čemer izgovori znak. Položaji so odvisni od dojenčkove razvojne stopnje, tako da sledijo razvoju stabilnosti mišic trupa in podpirajo delovanje peristaltike, kar omogoča lažje in učinkovitejše izločanje." Glede na razvojno stopnjo začnite dojenčku ponujati priložnosti za izločanje nad umivalnikom, straniščem, kadjo ali kakšno posodo, ki jo imate pri roki, da vam ni treba hoditi do kopalnice, ali ga pustite, da lula na plenico, ki jo namestite v svoje naročje.

Postopna osvoboditev

Osvoboditev od plenic poteka postopoma, tako da podaljšujemo obdobja, v katerih čez dan ali med nočjo z dojenčkom prakticiramo komunikacijo o izločanju. Koliko časa je dojenček med dnevom dejansko brez plenic, ni tako pomembno kot dejstvo, da se vsak dan odzivamo na njegove potrebe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.