Magazin > Lepota & telo
1919 ogledov

Elektronska cigareta škodi takoj

cigareti Shutterstock
Popularne elektronske cigarete zmanjšujejo dotok kisika, kar lahko povzroči takojšnje poškodbe dihalnih organov.

Čeprav naj bi bile elektronske cigarete bolj zdrava različica od običajnih, je zadnja v nizu raziskav pokazala, da ni tako. Raziskava, ki so jo naredili na univerzi v Atenah, je pokazala, da je škoda, ki jo naredi kajenje elektronskih cigaret, vidna takoj, poroča Daily Mail.

Povzročijo pritisk v pljučih

Čeprav so potrebne dodatne raziskave, pa so dosedanje pokazale, da te cigarete povzročijo velik pritisk v pljučih in s tem pripeljejo do pomanjkanja kisika in takojšnjih posledic, je dejala Christina Gratziou iz Evropskega respiratornega združenja.

"Elektronska cigareta deluje tako, da sprošča nikotin v obliki aerosola. Pri tem se uporablja dietilenglikol, sestavina v tekočinah proti zmrzovanju (antifrizih), ki je strupena za ljudi," je pred časom za Žurnal24 o delovanju elektronskih cigaret povedal nacionalni sodelavec Svetovne zdravstvene organizacije za tobak Tomaž Čakš. Kaj je še dejal o elektronskih cigaretah, preberite tukaj.

Komentarjev 10
  • Lisa577 16:14 26.maj 2016.

    Elektronske cigarete za odvajanje od kajenja - http://bit.ly/1qLzRWN

  • aya0aya 14:41 07.januar 2014.

    Toliko polresnic in prirejenih mnenj se zadnje čase pojavlja, da izgleda, kot da si svetovne zdravstvene organizacije naravnost želijo, da tisti, ki ne zmorejo prenehati kaditi, tega zares ne bi nikoli storili, kaj šele, da bi zamenjali razvado z manj ...prikaži več škodljivo in prijaznejšo do njih samih in okolice. Kdo in kaj je za tem, lahko ugibate. Tudi naši strokovnjaki poudarjajo eno in edino dvomljivo raziskavo, medtem, ko poplavo vseh drugih, ki pokažejo vse prej kot hudo škodljivost, ignorirajo. Javno mnenje o tem se vendar ne more zanašati le na mnenje enega človeka, ki je pravzaprav le prevod vnaprej pripravljenih mnenj, ki delajo biznis farmacevtom. Če bi kdo želel poklepetati z neodvisnimi končnimi uporabniki, ki si od tega ne obetajo nobene koristi, je pravi kraj http://slo-vaper.mojforum.si/

  • Matej Vrabec 00:39 08.avgust 2013.

    Tale novica je navadno metanje peska v oči ljudem in je povsem zavajujoča. Raziskava v Atenah ni pokazala popolnoma nič novega, razen mogoče to, da kitajski modeli elektronskih cigaret, s kitajskimi polnili dvomljivega izvora nekoliko škodijo organizmu. Koliko v resnici ...prikaži več škodijo? Mnenja sem, da približno toliko, kolikor škodijo mehurčki v Radenski. :o) Obstaja ogromno drugih raziskav, uglednejših ustanov, ki trdijo, da elektronske cigarete priznanih proizvajalcev, kot je npr. družba OVALE, ne škodujejo popolnoma nič.Zakaj torej toliko negativizma do elektronske cigarete v Atenski raziskavi? Enostavno. Raziskavo je financirala grška vlada, katere država je v popolni krizi, veliko ljudi pa se odloča za prenehanje kajenja oz. prešalta na elektronke. Državni proračun pa je z vsakim prenehanjem kajenja občutno lažji. Kako to preprečit? Jasno, financiramo raziskavo na lastni univerzi in neglede na rezultate raztrobimo ljudstvu da je zadeva nevarna.... bog jim pomagaj.V