Magazin > Lepota & telo
19 ogledov

Očetovstvo spreminja moške

oče, otrok Shutterstock
Nedavna raziskava je pokazala, da očetovstvo na moške vpliva tako dobro, da opustijo celo nekatere slabe navade, kot sta denimo kajenje in uživanje alkohola.

Ko moški prvič postane oče, se v njem nekaj spremeni, postane drugačen človek. Tako svojo izkušnjo z očetovstvom opisujejo številni novopečeni očetje, zdaj pa je njihove občutke podkrepila raziskava, ki jo je izvedla oregonska univerza v ZDA.

Očetovstvo moške tako spremeni, da sčasoma opustijo slabe navade, kot so kajenje, uživanje alkohola in celo kriminal, pravijo raziskovalci na omenjeni univerzi. "Očetovstvo je za moškega pozitivna izkušnja, ki v življenje prinese veliko sprememb. Tudi tistim, za katere mislimo, da jim ni več pomoči," je pojasnil vodilni raziskovalec David Kerr. Hkrati pa opozarja, da to velja predvsem za moške, ki postanejo očetje v poznih dvajsetih ali zgodnjih tridesetih letih. Ti so bolje pripravljeni na spremembo življenjskega stila in navad kot moški, ki se s to izkušnjo soočijo že v najstniških letih.

"Moškim v tridesetih očetovstvo predstavlja nekaj novega in pozitivnega, zato z veseljem spremenijo svoje navade. Novo poglavje v življenju začnejo z velikim navdušenjem," pravi gospod Kerr in dodaja: "Spremembe življenjskega stila imajo zatorej pomemben vpliv na njihovo zdravje in zdravje njihove družine."

Univerza je do teh rezultatov prišla z 19-letno raziskavo, v katero je bilo zajetih več kot dvesto moških, spremljali pa so jih od njihovega 12. do 31. leta. S takšnim starostnim razponom so lažje ugotovili, kako so se njihove navade spremenile skozi leta in kako je nanje vplival prvi otrok. Raziskava je pokazala tudi, da očetovstvo na moškega in njegove navade vpliva bolje kot poroka in zakon.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.