Magazin
75 ogledov

Mladi potrebujejo meje

Pomembno je, da najstnik v pomembnih situacijah odloča sam, saj bo le na ta nači Žurnal24 main
Letos je mesec preprečevanja zasvojenosti posvečen razvijanju življenjskih veščin mladih.

Pred desetletjem so v mojo ordinacijo hodili starši, ki so spraševali, kako mladostnikom postaviti meje, danes pa starši do mene pridejo z vprašanjem, ali smejo meje sploh postaviti,” pravi Roman Koštal, strokovni vodja programov pri društvu za samopomoč, terapijo in socialno rehabilitacijo oseb z različnimi oblikami zasvojenosti Projekt Človek. Otroci in mladostniki so tako predvsem zaradi neustrezne družinske vzgoje danes pogosto nepripravljeni na izbire in izzive, ki jim jih ponuja življenje. Prav razvijanje življenjskih veščin mladih pa je glavni cilj letošnjega meseca preprečevanja zasvojenosti, ki se je začel s 1. novembrom.

 

Več kriminala mladih

Srečujemo se tudi z vse večjim kriminalnim vedenjem mladostnikov, poleg zlorabe drog in alkohola pa se pojavljajo odnosne zasvojenosti, s katerimi je povezano tvegano spolno življenje in tvegano življenje nasploh,” stanje pri nas opiše Koštal.

Bistvena je družina

Ozaveščanje o problematiki zasvojenosti je samo en majhen vidik preventive; kar najbolj deluje v preventivnem smislu, je ravno družina, ki mladostnika lahko opremi za prevzemanje odgovornosti pa tudi za zdravo in kakovostno življenje, vendar je to bistveno težje,” pojasnjuje sogovornik. “Ko to razložim staršem, pogosto rečejo, da bi jim moral to nekdo povedati, še preden so imeli otroke,” dodaja. Takšen celosten pristop k reševanju problematike zasvojenosti pa zahteva čas in kontinuiteto; obisk ene delavnice ni dovolj. Pri nas je tovrstnega dela za daj bistveno premalo, a upamo lahko, da bo v prihodnosti bolje. “Letos so bile preventivne delavnice organizirane že v vrtcih, kar me zelo veseli,” še pravi Koštal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.