Magazin > Lepota & telo
521 ogledov

Kadite lahko tudi v lokalu

cigarete, kajenje Žurnal24 main
Govorimo o elektronski cigareti, ki pa ni povsem nedolžna.

Elektronska cigareta deluje na principu sproščanja nikotina v obliki aerosola. Pri tem se uporablja dietilenglikol, sestavina v tekočinah proti zmrzovanju (antifrizih), ki je strupena za ljudi,” je o delovanju povedal nacionalni sodelavec Svetovne zdravstvene organizacije za tobak Tomaž Čakš. “Škodljivost te cigarete pa je manjša kot pri običajni rabi tobaka, saj ne vsebuje cele vrste strupenih snovi, med katerimi so tudi take, ki povzročajo raka,” je dodal sogovornik.

Na končne raziskave še čakamo

Obenem pa opozarja, da bi “pri dovoljenju za uporabo teh izdelkov morali upoštevati tako imenovani varnostni princip, ki dovoli rabo nekega izdelka šele takrat, ko je glede njegove varnosti za zdravje povsem jasno, ali je zagotovljena ali ne”. Za zdaj so neodvisne raziskave potrdile prisotnost dietilenglikola, kancerogenega nitrozamina in škodljivih nečistoč, kot so anabisin, miosmin in nikotirin.

Odvajanje z e-cigareto

Menim, da je e-cigareta v dokaj majhni meri uporabna za pomoč pri odvajanju od kajenja. Še posebno zato, ker nekdo, ki se želi odvaditi kajenja, težko odmerja nikotin, saj se koncentracije te snovi v posameznih vdihih aerosola zelo razlikujejo,” je pojasnil Čakš.

Cena elektronske cigarete

Za osnovni komplet, ki vsebuje USB-polnilec za baterijo, 1 baterijo (življenjska doba je 200 polnjenj) in ustnik z uparjalnikom (za 300 vdihov), boste odšteli 13,90 evra. Ustniki z uparjalnikom, ki se jih dokupuje (po dva v paketu), pa stanejo 3,90 evra. En ustnik z uparjalnikom zaleže za škatlico navadnih cigaret.

Komentarjev 1
  • sevilen 08:22 06.september 2012.

    Da sem prenehal kaditi, sem nekaj časa uporabljal elektronsko cigareto smokeless. Ne vem ali je bila škodljiva ali ne, ampak po elektronski cigareti nisem nič kašljal kot sem prej, pri običajni. Uporabljal sem jo dobre pol leta, potem tudi to ...prikaži več opustil. Vendar zelo dvomim, da mi je nekaj mesecev uporabe smokeless tako škodovalo kot predhodno kajenje klasične cigarete. Sicer se pa tobačna industrija trudi na vso moč, da karkoli pride na tržišče, ki lahko potencialno zmanjša število uporabnikov klasičnih cigaret, uniči ali demantira.Kakorkoli, jaz sem vesel, da sem prenehal s kajenjem po zaslugi smokeless.