Magazin > Lepota & telo
156 ogledov

Je boljše maslo ali margarina?

maslo Shutterstock
Strokovnjaki pojasnjujejo, katera izbira je najboljša.

"Današnja generacija se mora soočati s svarili pred pretiranim uživanjem masla na eni strani, na drugi strani pa pred pretiranim uživanjem margarine. Torej kaj izbrati, da bo dobro za nas?" sprašujejo strokovnjaki Inštituta za nutricionistiko na svojem portalu Zdrava prehrana. Pojasnjujejo, da je maslo maščoba živalskega izvora, ki se ga izdeluje iz pasterizirane smetane ali iz fermentirane pasterizirane smetane. "Kot vse maščobe živalskega izvora je bogato z nasičenimi maščobnimi kislinami in s holesterolom. Nesporno je, da njegova uporaba pri kuhanju daje določenim jedem svojevrstni okus, medtem ko nam telo ne bo tako hvaležno," opozarjajo.

Margarina praktično ne vsebuje holesterola

Zato se margarine zdijo optimalna izbira za vse tiste, ki poskušajo slediti smernicam zdravega prehranjevanja in omejiti vnos nasičenih maščobnih kislin in holesterola. "Margarine uvrščamo med maščobe rastlinskega izvora, saj osnovno surovino predstavljajo različna rastlinska olja. Njihova maščobno-kislinska sestava je ugodnejša kot pri maslu, poleg tega praktično ne vsebujejo holesterola, tako kot vsa živila rastlinskega izvora," opisujejo strokovnjaki. Opozarjajo pa, da so margarine prve generacije proizvajali z delnim hidrogeniranjem rastlinskih olj, pri tem procesu pa nastaja tudi precejšnja količina trans-maščobnih kislin, za katere je danes znano, da med drugim zvišujejo nivo slabega in znižujejo nivo varovalnega (dobrega) holesterola, povečujejo tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja, kapi, sladkorne bolezni, zvišujejo raven trigliceridov v krvi, poleg tega pa še zvišujejo potrebo po esencialnih maščobnih kislinah.

"Tako z uživanjem margarin sicer znižamo vnos nasičenih maščob in holesterola, zvišamo pa vnos trans maščob, za katere strokovnjaki opozarjajo, da so še bolj škodljive kot nasičene maščobe," pravijo. Na spremenjene zahteve potrošnikov in dognanja stroke so se pričeli prilagajati tudi proizvajalci. "Tako se danes pretežno uporabljajo nove tehnologije, ki omogočajo spremembo lastnosti maščob brez hidrogeniranja oziroma proizvodnjo margarin z nizko vsebnostjo ali celo brez trans maščob," so sklenili.

Boljši so oreščki

Strokovnjaki iz Inštituta za nutricionistiko rednega uživanja velikih količin masla ne priporočajo, zaradi nasičenih maščob in holesterola na eni strani in zaradi skupne vsebnosti maščob na drugi strani. "To sicer še ne pomeni, da lahko posegamo po margarinah v neomejenih količinah, saj je tudi margarina maščoba, po sestavi resda bolj prijazna od masla, ampak še zmeraj maščoba," opozarjajo. Svetujejo, naj bomo pozorni na vsebnost trans maščob, oboje - margarino in maslo pa uživajmo zmerno, tako kot ostala maščobna živila. V zdravi prehrani se sicer po njihovih besedah kot vir maščob najbolj priporočajo oreški ter hladno stiskana rastlinska olja z nenasičenimi maščobnimi kislinami.

Še več nasvetov strokovnjakov z Inštituta za nutricionistiko lahko najdete na njihovem portalu Zdrava prehrana.

Komentarjev 3
  • Tona Melona 18:32 06.maj 2013.

    Jah, pri margarini in njenih transmaščobnih kislinah ste spustili (verjetno) najpomembnejše: transmaščobne kisline so dokazano kancerogene. Vi jih pa kar jejte.

  • pravaresnica123 10:44 05.maj 2013.

    Pa kaj ti novinarji nimajo pametnejšega dela kot da neumna vprašanja postavljajo. Komur še ni jasno: margarina je bila prvotno hrana za ameriške purane, ki so jih potem karseda debele in mastne klali za zahvalni dan. Po kemični sestavi je ...prikaži več pa menda najbolj primerljiva z PVC vrečko. Ja, tisto za v trgovino mislim!!!

  • zic 10:26 05.maj 2013.

    zdravo ni nič, če pa že moram povedati je sigurno maslo pred margarino!!!!