Magazin > Lepota & telo
133 ogledov

Hrana, ki jo še danes nehajte jesti

pokovka Shutterstock
Vsak dan lahko preberete nekaj novega o tem, kakšna hrana je dobra za vas in kakšne ne. Zdaj se je temu pridružil nov seznam živil, ki nikakor ne koristijo vašemu zdravju.

Beli kruh

Znano je, da beli kruh zaradi bele moke spada med slaba živila, saj ji je v procesu odvzeto ogromno vitaminov, mineralov in vlaken. Takšni pusti ogljikovi hidrati pa lahko močno škodijo zdravju, saj hitro povišajo raven krvnega sladkorja ter ga prav tako nenadoma spustijo, kar je velik stres za telo. Prekomerno uživanje belega kruha zato povečuje tveganje razvoja bolezni srca in ožilja, sladkorne bolezni, prekomerne debelosti in celo raka.

Beli riž

Podobna zgodba je tudi pri belem rižu, kateremu so prav tako odvzete vse pomembne hranilne snovi. Rjavi riž je zato veliko bolj zdrava izvira, saj je tudi nedavna raziskava pokazala, da lahko zamenjava belega riža z rjavim zelo zmanjša tveganje za razvoj sldakorne bolezni. Uživanje pet ali več obrokov belega riža na teden to tveganje povečuje, uživanje dveh ali več obrokov rjavega riža na teden pa ga zmanjšuje.

Pokovka iz mikrovalovne pečice

Pokovka je sicer bogata z vlakninami in antioksidanti, a če jo kupite kot skoraj pripravljen proizvod v vrečkah, ki so namenjene pripravi v mikrovalni pečici, je lahko zelo nevarna za zdravje. Vrečke so namreč prevlečene z perfluorooktanoično kislino, ki povzroča raka, maslo, v katerem je natopljeno zrnje koruze, pa vsebuje nevarne kemikalije, ki lahko povzročijo probleme s pljuči.

Salame

Če uživate klobase, salame, slanino in druge tovrstne mesne izdelke, imate za kar 75 odstotkov več možnosti, da boste zboleli za kakšno izmed resnih bolezni srčnožilnega ali prebavnega sistema. Krivec za to, da so suhe mesnine tako škodljive, je, da imajo zelo veliko maščob, posledično pa tudi visoko energijsko vrednost, kar vodi v čezmerno telesno težo.

Energijske ploščice

Če namesto čokoladice pojeste energijsko ploščico, ni nujno najboljša rešitev. Nedavna raziskava je pokazala, da večina energijskih ploščic, ki jih najdemo na trgu, vsebuje zelo visok odstotek sladkorja, poleg tega pa imajo tudi visok odstotek nasičenih maščob in soli. Tukaj preberite, kakšne ploščice so najboljše za vaše zdravje.

Sojino mleko

Soja ima veliko prednosti, vendar pa je ta vrsta mleka obogatena z različnimi vrtsami sladkorja, kot sta denimo surup in rižev sladkor, zato v velikih količinah ni priporočljiv za uživanje. Poleg tega je precej kaloričen, saj skodelica sojinega mleka vsebuje približno 100 kalorij.

Dietni proizvodi

Večina dietne hrane in napitkov vsebuje ogromno umetnih sladil, eno najpogostejših, ki se uporablja pri teh proizvodih, pa je aspartam. To umetno sladilo sproži dvig ravni sladkorja v krvi, s tem pa povzroči vrsto reakcij, ki vodijo do nalaganja odvečne telesne maščobe ter celo diabetesa. Namesto teh napitkov pijte nesladkan čaj ali vodo, dietno hrano pa zamenjajte za zdrave, manj kalorične obroke.

Komentarjev 5
  • nasha71 07:51 03.maj 2013.

    meda potem tudi ne ješ?

  • leonardo 07:24 03.maj 2013.

    Vam rečem, ni zdravo živeti!!! ker je bilo že prav vse na tem seznamu!!!!!

  • Vesna Drofenik 23:36 02.maj 2013.

    Lol, a se hecate s tem sojinim mlekom :D 100 kalorij ni nič! to pomeni, da bi morali v celem dnevu spit 4L, da bi prišli na 2000 kalorij. to ni skoraj nič :D Preden se takole smešite, priporočam, da ...prikaži več primerjate prehranske vrednosti med sojinim in kravjim mlekom - polnomastno mleko ima namreč 150 kalorij. pa hvala lepa - raje pijem sladkano sojino mleko, kot pa da v svoje telo vnašam telesni izloček nekoga drugega.