Magazin > Lepota & telo
41 ogledov

Kaj se zgodi, če ne pijete dovolj

dehidracija Profimedias
Dva litra vode na dan? Potrudite se. Vaše telo vam bo zelo hvaležno.

Vsak zdravnik vam bo potrdil, da je pitje vode za vaše zdravje bistvenega pomena. Na žalost pa mnogi na to pozabljajo ...

Kakšne posledice ima na naše telo in počutje dehidracija?

1. Bolezni
Raziskave so pokazale, da je verjetnost nastanka ledvičnih kamnov, raka na črevesju in sečilih ter tudi srčnih bolezni pri tistih, ki na dan spijejo zadostno količino vode, manjša.

2. Slabša prebava.
Dr. Howard Murad je leta 2011 odkril, da med počitkom porabimo več kalorij, če nismo dehidrirani.

3. Slabša koncentracija.
Inštitut za psihiatrijo na univerzi v Londonu je leta 2011 s študijo dokazal, da so se morali dehidrirani najstniki med opravljanjem naloge bolj truditi kot tisti, ki so spili dovolj tekočine.

4. Večji apetit.
Tisti, ki so pred jedjo spili dva decilitra vode, so v povprečju zaužili med 75 in 90 odstotkov manj kalorij kot tisti, ki so k mizi sedli žejni. To še ni vse. V treh mesecih so izgubili 2,2 kilograma več kot ostali.

5. Več gub.
Voda zapolni drobne obrazne linije in gube ter poživi polt.

6. Slabše razpoloženje.
Univerza v  Massachusettsu je leta 2009 izvedla eksperiment, v katerem sta sodelovali dve skupini moških in žensk. Ena skupina je med enourno telovadbo lahko pila, druga pa ni smela. Tisti, ki so bili dehidrirani, so bili prej utrujeni, jezni, depresivni in napeti.

Ste dehidrirani?

To so možni znaki: temen urin, vrtoglavica, glavoboli, utrujenost, suhe oči in usta, razpokane ustnice, prehiter ali prepočasen srčni utrip.

Komentarjev 1
  • Johnny13a 11:48 12.maj 2016.

    Kakšna neumnost!! Nobeden od znanstvenikov ni trdil 2 litra VODE ampak 2 litra TEKOČINE (kar vključuje sadje, juhe, ipd)...Če kdo ne verjame, pa si naj prebere članek (predvsem zadnji stavek, če se vam ne da brat): ...prikaži več http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/water/art-20044256