Magazin > Lepota & telo
202 ogledov

Kakavovo maslo za porjavel ten

polt Shutterstock
“Kumare pomagajo pri obnavljanju kože, marelice oblažijo srbečico zaradi sončnih opeklin, nanos kakavovega masla pred sončenjem pa daje koži porjavel ten,” pravi kozmetičarka Viki Leški iz Alex hair and bodyline.

Kakavovo maslo sicer ne absorbira UV-žarkov, a vsebuje velike količine antioksidantov, ki nevtralizirajo škodljive vplive prostih radikalov, nastalih med sončenjem. Kakavovo maslo spodbuja nastajanje kožnega pigmenta, ki predstavlja naravno zaščito telesa pred nevarnimi žarki. Nanos kakavovega masla na soncu daje koži porjavel ten, hkrati pa jo naredi mehko in voljno, razlaga Leškijeva.

Preženite opekline

Pomembno je, da se pred vsako izpostavitvijo sončnim žarkom namažemo s kremo z visokim zaščitnim faktorjem, opozarja kozmetičarka. Če vas je kljub temu doletela opeklina, pa jo lahko pozdravite tudi z domačimi pripravki. Pri sončnih opeklinah je najpomembneje, da čim prej ublažite njihove simptome, kot so bolečine in žgoč občutek. Najboljše zdravilo pa so hladni obkladki, saj pripomorejo k hitrejšemu celjenju in obnavljanju kože. Pomagali vam bodo na primer obkladki iz zelenega čaja. “Čaj skuhajte in počakajte, da se ohladi, namočene obkladke pa položite na opečena mesta. To bo kožo hitro pomirilo,” pravi sogovornica. Na opekline blažilno deluje tudi jabolčni kis, saj ima enake lastnosti kot razkužilo in pomaga preprečevati okužbe.  “V posodi zmešajte enaki količini vode in jabolčnega kisa, v mešanico namočite brisačo in obkladek položite na opečeno mesto,” svetuje Leškijeva. Pomagate si lahko tudi s kolobarji kumar, ki jih položite na opekline. Te bodo koži povrnile vlažnost. Manjše opekline lahko ublažite tudi z jajčnim beljakom. Na opečene predele ga nanesite čez noč in postopek ponavljajte, dokler se opekline ne zacelijo, predlaga sogovornica.

Povrhnjice ne odstranjujte

Če vas je po opeklinah doletelo še luščenje, odmrle povrhnjice nikar ne odstranjujte, raje pustite, da se koža pozdravi sama, saj bi jo sicer lahko trajno poškodovali. Preverjeni metodi za spopadanje z luščenjem sta navaden jogurt ali gel iz aloe vere, razlaga kozmetičarka. Luščenje lahko prepreči tudi maska iz marelic. Izberite mehkejše marelice, dodajte jim žličko medu in mešanico namažite na mesto opeklin. Po pol ure sperite s toplo vodo.

Ustrezna zaščita!

Po opeklinah se povrhnjica običajno lušči, koža, ki se skriva pod njo, pa za popolno obnovo potrebuje približno od tri do šest mesecev. Ker je ta izjemno občutljiva, vas lahko opeče še hitreje, zato poskrbite za ustrezno zaščito.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.