Magazin > Lepota & telo
74 ogledov

Kako izbrati sadni sok

sadni sok Shutterstock
Zelo zdrav! Predvsem takšen bi moral biti sadni sok, ki ga kupite v trgovini, saj je narejen iz sadja. A v resnici je lahko vse kaj drugega kot zdrav. Na kaj morate biti pozorni, če kupujete sok v tetrapaku oziroma steklenici? Na hitro si oglejte sok.

Katera sestavina je navedena na prvem mestu? Če je na soku, ki naj bi bil grenivkin, na prvem mestu grozdni sok, to pomeni, da je v njem več grozdja kot grenivke. Torej?

Stoodstoten ali ne? Na nemalo sokovih piše, da so "stoodstotno sadni", a različni aditivi in konzervansi to trditev spodbijajo. Izberite sok brez konzervansov.

Je v soku pulpa? Pulpa organizem oskrbi z vlakninami. Sokovi s pulpo so tudi stvar okusa, a če želite vlaknine, izberite ne povsem "gladko precejene" sokove.

Koliko je vitamina C? Že kozarec kakovostnega pomarančnega soka pokrije velik delež dnevnih potreb po vitaminu C. Na embalaži sokov je običajno označeno, koliko vitamina C je v soku oziroma koliko soka naj bi popili.

Koliko je sladkorja? Vedno stavite na sokove brez dodanega sladkorja. Sokovi slabše kakovosti lahko v litru vsebujejo kar nekaj žličk sladkorja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.