Magazin > Lepota & telo
155 ogledov

Kako prepoznati bolezni rodil

bolečine, trebuh Žurnal24 main
Benigni tumorji. Miomi povzročajo hude krvavitve, bolečine in neplodnost.

Vse preveč žensk podcenjuje težave, ki jih povzročajo miomi. Zaradi te pogoste bolezni ženskih rodil trpi kar 40 odstotkov žensk v rodni dobi. Gre za benigne tumorje, ki največkrat nastanejo zaradi nenormalnega delovanja jajčnikov in so pogost vzrok za težave pri zanositvi, povzročijo pa lahko tudi spontani splav.

Močne krvavitve

Miomi so kroglaste strukture, ki nastanejo iz mišičnih celic v raznih predelih maternične stene. Le redko se pojavi en sam – večinoma jih je več in so različnih velikosti. Najpogostejši znak mioma je nenormalna menstruacijska krvavitev, pri kateri lahko ženska izgubi štirikrat več krvi kot pri običajni menstruaciji.

Drugi znaki, ki kažejo na miome, so po navadi posledica njihovih pritiskov na okolne organe, zaradi česar se pojavijo zaprtost, bolečine v trebuhu, pogosto uriniranje in podobno.

Ključna zgodnja diagnoza

Miomi na začetku ne povzročajo težav in jih ginekologi pri ženskah, ki hodijo na redne ginekološke preglede, odkrijejo naključno. Zgodnja diagnoza je za njihovo uspešno zdravljenje izjemno pomembna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.