Magazin > Lepota & telo
249 ogledov

Kako s presno prehrano

presna hrana Shutterstock
Presna prehrana. Hrana, ki ohrani encime, potrebne za presnovo in vsrkavanje mikrohranil.

"Po obilnem obroku obsedimo utrujeni in z napetim trebuhom. Če zrezek in krompir nadomestimo z veliko solato s kalčki in semeni, prelito z avokadovo omako, in pojemo presno sladico, bo naš trebuh ravno tako poln, mi pa bomo živahni in pripravljeni na akcijo," pravi Katja Mrzel, terapevtka in svetovalka za zdravo prehrano (fitaktiv), ustanoviteljica društva Zeleni ponedeljek in znamke Presnica.com. Presna so le tista živila, ki so toplotno obdelana do največ 45 stopinj Celzija, ko se ohranijo vsi vitamini, minerali in encimi.

Sprememba počutja

Tovrstna hrana telesu omogoča, da za njeno prebavo porabi čim manj energije, spremembe počutja pa je mogoče zaznati hitro. "Sama sem v enem mesecu začutila, da je telo bolj sveže in polno energije; prenehale so močne bolečine med menstruacijo, bila sem bolj zbrana in pozitivnih misli," razlaga Anja Horvat Jeromel iz Presne umetnosti.

 

Poudarek na zelenjavi

Zdrave presne obroke sestavljajo sveže sadje in zelenjava, kalčki, sveže in sušene začimbe, oreščki in semena, suho sadje, morska zelenjava, kislo zelje, repa, sadni in zelenjavni sokovi ter voda in čaji. "Telesu moramo zagotavljati dovolj potrebnih hranilnih snovi. Zato ni dovolj, da pojemo malo sadja za zajtrk, kakšno solatko za kosilo in nekaj oreščkov. Zelo pomembno je, da pojemo dovolj zelenjave, predvsem zelenolistja," poudarja Horvat Jeromelova. Ker zelenjave pogosto ne prežvečimo dovolj, je pomembno, da pijemo tudi zelenjavne sokove in zelene kašaste sokove – smutije s čim več temnozelenolistne zelenjave.

Presno s kuhanim

Kombinacija presnega s kuhanim ustreza širokemu krogu ljudi in je lahko dober prehod na presno prehranjevanje. "Prehrana, pri kateri 60, 70 ali več odstotkov zaužitih kalorij na dan dobimo iz presnih živil, zagotavlja odlično počutje in zdravje, hkrati pa je lažje izvedljiva od strogega presnojedstva," pravi Mrzelova. "Če uživamo tudi kuhano hrano, svetujem žita (kvinojo, proso, ajdo, amarant, rjavi riž ...), stročnice (lečo, čičeriko, fižol …), v olupku kuhan krompir, živalske beljakovine iz naravne proste reje (čim manj rdečega mesa), zdrave mlečne izdelke (kozji in ovčji sir ter skuto in jogurt) in soparjeno zelenjavo," dodaja Horvat Jeromelova.

Pripomočki

Presno hrano lahko načeloma pripravljate tudi brez posebnih gospodinjskih pripomočkov, vendar mešalniki (blenderji, multipraktiki in podobno), sokovniki in sušilniki močno olajšajo delo ter prihranijo čas. Prav prideta tudi kalilnik in sušilnik – presna pečica, ki je posebej dobrodošla za pripravo presnih jedi, ko smo še navajeni okusov kuhane hrane. Precejalno vrečko ali gazo pa potrebujete za pripravo 
lešnikovega mleka.

Sestavine

Cene sestavin za presno prehrano so v Italiji podobne ali celo višje kot pri nas, v Avstriji so ekološki pridelki cenejši. Vendar med ljudmi, ki se prehranjujejo presno, velja zakonitost, da dajejo prednost živilom z nizko kilometrino, torej domačim, ker so bolj sveža in bolj zdrava.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.