Magazin > Lepota & telo
102 ogledov

Kako se lotiti joge

joga Shutterstock
Kdor se želi lotiti joge, se najprej sreča z vprašanjem, katero od njenih različic izbrati, saj jih je tudi v Sloveniji na voljo že cela vrsta, od hathe in aštange do vinjase (fluidnega pristopa) in japonske joge.

"Joga je pravzaprav ena sama in vse so samo njene različice oziroma odtenki," pravi Katja Mlakar, učiteljica joge, vodja centra za jogo, masaže in zdrav način življenja Amritam ter soorganizatorka Ljubljana Yoga Conference. "Katera nam najbolj ustreza oziroma katero si posameznik izbere, je odvisno zgolj od tega, s čim se lažje poenoti v danem trenutku."

Asane ali meditacija

"Nekaterim ustreza zgolj fizična praksa joge (asane), drugim dihalne tehnike (pranajame), tretjim pa poglobitev in usmeritev vase (na primer meditacija)," poudarja Mlakarjeva. Premislite, kaj bi od vadbe želeli, in nato poiščite različico joge, ki temu najbolj ustreza.

Tudi če niste vajeni gibanja

"Čeprav so nekatere joge zahtevnejše, bolj dinamične in se ob njih bolj utrudite, se jih nikar ne ustrašite. Prav vse so namreč primerne tudi za začetnike – če se jih seveda lotite od začetka in pri osnovah," pravi sogovornica. "Popoln začetnik v jogi je lahko bivši atlet, gimnastičar ali nekdo, ki se nikoli ni ukvarjal s športom." Po izkušnjah Mlakarjeve je veliko odvisno tudi od učitelja in tega, kako bo jogo predstavil posamezniku.

V veliko vadbenih centrih lahko jogo preizkusite tudi zastonj (spoznavna ura) ali si vadbo samo ogledate in se šele nato odločite, ali je prava za vas.

Z jogo tudi do vitkosti

"Joga dokazano izboljšuje zdravje in počutje praktikantov. Z njeno pomočjo si lahko oblikujemo postavo, pridobimo boljšo športno pripravljenost, prav tako pa se poveča mišični tonus," našteva vaditeljica. Ob tem se izgubijo odvečni kilogrami, postava pa se izoblikuje. "Toda kot pri vseh vadbah tudi tukaj ni čudežne formule. Potrebni sta doslednost in disciplina," poudarja Mlakarjeva.

Vadite lahko sami doma

"Z razumevanjem prakse in zavedanjem lastnih sposobnosti lahko jogo varno izvajamo tudi doma, saj smo njeni večni učenci," pravi sogovornica. Za vadbo poleg poznavanja vaj ne potrebujemo drugega kot udobna oblačila in blazino. "Joga je veliko več kot samo telovadba, kot jo dandanes predstavlja sodobni svet. Je pot raziskovanja, ki se nikoli ne konča," dodaja učiteljica.

Zmote o jogi

Čeprav je joga tudi pri nas prisotna že dolgo, veliko ljudem še vedno ni popolnoma jasno, kaj naj bi to bilo. "Najpogostejše zmote o jogi so, da nas enačijo z verskimi skrajneži, da pri jogi samo sedimo ali ležimo in se nikoli ne spotimo ter da je joga zgolj za gibčne in predvsem za ženske," pravi Mlakarjeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.