Magazin > Lepota & telo
30 ogledov

Kako teči v mrazu?

tek Shutterstock
Strokovnjak je prepričan, da zdravim ljudem gibanje na mrazu ne more škoditi.

“Na vsak način ostanite zunaj. Pojdite na sprehod ali tek, saj ste sicer neprestano v zaprtih prostorih,” kljub prihajajočim nižjim temperaturam svetuje tekaški trener Urban Praprotnik.
“Ne poznam zdravih ljudi, ki bi jim lahko škodilo gibanje na prostem tudi pozimi,” pravi in dodaja, naj tekači, od otrok do starostnikov, tečejo zunaj tudi jeseni in pozimi.

Vzdržljivostni športi zunaj

Za gibanje na prostem v mrzlih dneh izberite športe, ki so primerni tudi za nizke temperature. “V športne dvorane ne hodite zaradi svojih omejitev, ampak zaradi športov, ki zahtevajo toplejši zrak,” pojasnjuje Praprotnik. To so športi, pri katerih se gibate z večjo hitrostjo ali premikate težja bremena in vmes relativno veliko počivate; na primer igre z žogo, dvigovanje uteži, sprinti, ples ... “Glede vzdržljivostnih športov, zlasti z vidika rekreacije, pa ne vidim razloga, zakaj bi hodili v dvorane,” dodaja.

Kako teči v mrazu?

“Bolj ko je mrzlo, počasneje tecite in se vmes manj ustavljajte,” svetuje sogovornik. Kadar pa se ustavite, delajte različne krepilne vaje, na primer počepe, ki ohranjajo telesno toploto. Če nimate kakšnih posebnih zdravstvenih težav z dihali, hladen zrak, kot ga imamo možnost doživeti tudi v zimskih razmerah v Sloveniji, za tekača ni škodljiv, ocenjuje Praprotnik. “Kadar pa čutite, da bi bila dobra dodatna zaščita, si lahko čez obraz nadenete tanko tkanino in tako dodatno ogrejete vdihani zrak,” še svetuje. Pri teku običajno dihate skozi usta. Če prislonite jezik proti nebu, zrak v ustni votlini malo bolj zaokroži ter se dodatno navlaži in ogreje, preden gre v pljuča.

Komentarjev 1