Magazin > Lepota & telo
55 ogledov

Kanček ličila lahko naredi čudež

"Slovenke so pri ustvarjanju lastnega videza premalo drzne." Žurnal24 main
Delo vizažistke Saše Godejše zaznamujejo profesionalizem, kakovost in potrpežljivost. Predvsem pa se na vsakem obrazu, nad katerega se skloni s svojim čopičem, odraža njena strast do tega poklica.
Kje ste nabrali potrebno znanje, glede na to, da v Sloveniji šole ali oddelka za vizažiste ni?
Znanje sem po končani srednji ekonomski šoli v Sloveniji nabrala v svetovni prestolnici mode, Londonu. Diplomirala sem na University of Arts v Londonu iz smeri umetnik maske. Študij je obsegal področja umetnosti, kulture, mode, fotografije, tehnične smeri nanosa maske in oblikovanja frizure za področje mode, gledališča in filma.

Po pridobljeni diplomi ste se vrnili v Slovenijo. Kakšni so bili začetki?
Začetki v Sloveniji so zahtevali ogromno potrpežljivosti in trdega dela. Prisotno pa je bilo tudi razočaranje nad neprofesionalizmom, nizkimi honorarji in spoznanjem, da kakovost dela in kakovostni materiali včasih niso tako pomembni kot v Angliji. Tam je delo profesionalnih maskerjev zelo cenjeno, saj je dobra maska nujno potrebna v kateremkoli medijskem prostoru. Poleg tega mora vsak masker imeti, če želi delati v kozmetiki, pa čeprav samo kot svetovalec na prodajnih mestih, vsaj osnovno vizažistično izobrazbo. Pri nas so stvari, milo rečeno, drugačne.

Kaj v Sloveniji pomeni grajenje kariere vizažistke?
Profesionalizem, znanje in garaško delo. Poleg tega moraš biti na razpolago ves čas in poprijeti za vsakršno ponujeno delo.


 © iStockphoto

 
Ste uveljavljena in zelo cenjena strokovnjakinja na svojem področju. Ste se kdaj zbali, da vam ne bo uspelo?
Seveda. So dnevi, ko so dvomi in razočaranja zelo glasni in se zdi, da vse skupaj nima smisla. Ampak verjamem vase in ljubim delo, ki ga opravljam.

Koliko Slovence lepota sploh zanima? Mogoče v primerjavi z ljudmi v kakem večjem mestu, v katerem ste imeli priložnost delati? Morda kar London?

Mislim, da tudi k nam vse bolj prihaja trend biti urejen, lep in lepo skrbeti zase in svoje telo. Kanček ličila lahko dela čudeže na ženskem obrazu. In če imamo to možnost, je super, da jo uporabimo sebi v prid. Še posebno v poslovnem svetu je v tujini zelo pomemben del urejenega videza tudi make-up.

Koliko se v Sloveniji na tem področju da doseči? Lahko sploh še kaj dosežete?
V Sloveniji se da preizkusiti na področju filma, gledališča in mode. Pozneje pa prostor in kreativne zmožnosti postanejo pretesni. Večina res velikih talentov na različnih področjih se odpravi v tujino in tam dosega tudi lepe rezultate.

Kakšni so vaši nadaljnji cilji, so ti povezani s tujino?
Tujina je mikavna in obetajoča. Upam na kakšno dobro ponudbo, vendar vem, da ne bo prišla sama in se bo zanjo treba potruditi. Glede na to, da imam hčerko, pa se mi zdi Slovenija varna oaza za odraščanje.

Vemo, da Italijanke veliko dajo na svoj videz. Skoraj nemogoče jih je zamenjati za dame kakšne druge narodnosti. Imamo tudi Slovenke kakšen nezmotljiv slovenski videz?
Mislim, da Slovenke, ki kaj dajo na modo, povzemajo predvsem ideje iz tujine. Večinoma so pri ustvarjanju lastnega videza premalo drzne. Ni velikih odstopanj.

Kot vizažistka verjetno veliko bolj opazite (ne)naličenost gospodičen in dam v Sloveniji. Se po vašem mnenju dovolj posvečamo svojemu videzu ali nam to še vedno predstavlja nepomembno malenkost?
Mislim, da se svojemu videzu še vedno premalo posvečamo. Dame in gospodične bi lahko lepše skrbele za svojo kožo in si naredile osnoven make-up. Mogoče bi si lahko privoščile tečaj osnov ličenja.

Lahko pri vizažistkah govorimo o poklicni deformaciji v smislu, da nikoli ne gredo od doma nenaličene? Koliko sami uporabljate ličila?
Kovačeva kobila je zmeraj bosa, ali tako nekako.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.