Magazin > Lepota & telo
32 ogledov

Letos ni epidemije

V Sloveniji trenutno prevladuje prehlad. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Ko se pojavita hlad in vlaga, napadejo virusi – toda telo jih večinoma premaga samo.

"Hladnejša polovica leta je idealna za pojav prehladnih obolenj," sta povedali epidemiologinji Eva Grilc in Maja Sočan z Inštituta za varovanje zdravja Republike Slovenije (IVZ). Njihovi podatki kažejo, da je to jesen število prijav zaradi viroz za ta letni čas običajno.

Najpogostejši je prehlad
Med obolenji v Sloveniji trenutno prevladujejo rinoviroze (navadni prehladi), enteroviroze in adenoviroze. Za temi najpogosteje obolevajo predšolski otroci in šolarji, dovzetnejši pa so lahko tudi kronični bolniki.
"Tako kot vsako leto lahko ta čas pričakujemo povečanje števila prehladnih in gripi podobnih obolenj," so dejali na IVZ. Po njihovih besedah je sicer težko napovedati, kdaj natančno bo največ obolenj, saj na to vpliva več dejavnikov: zunanja temperatura, vlaga, (ne)odpornost populacije proti povzročiteljem, vrsta povzročiteljev in podobno.

Ob vročini k zdravniku
Večino prehladnih obolenj boste v približno tednu preboleli brez obiska pri zdravniku – s počitkom doma. "Izjema so prehladna obolenja, pri katerih se temperatura nenadoma poviša in vztraja, bolnik vedno bolj kašlja, težko diha ali se zelo slabo počuti, je prizadet," sta opozorili Grilčeva in Sočanova. V teh primerih je treba takoj obiskati zdravnika. Tudi nekatere občutljivejše skupine prebivalstva, kakršni so ljudje s kroničnimi obolenji dihal in majhni otroci, ob prehladu potrebujejo zdravniški nasvet.

Ne pozabite na cepljenje
Proti večini blažjih prehladnih virusov se sicer ne morete cepiti, še vedno pa je dovolj časa za cepivo proti sezonski gripi. O tem se pozanimajte pri osebnem zdravniku, obenem pa se na zimo dobro pripravite in svoj imunski sistem čim bolj okrepite.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.