Magazin > Lepota & telo
595 ogledov

Mandlji imajo manj kalorij

mandlji Žurnal24 main
Raziskava je pokazala, da imajo mandlji za 20 odstotkov manjšo kalorično vrednost, kot so nutricionisti menili do zdaj.

Novo odkritje je objavljeno v časopisu American Journal of Clinical Nutrition, skupina znanstvenikov pa je do novih kaloričnih dognanj prišla s pomočjo nove metode prepoznavanja vrednosti živil. Ta se osredotoča na kalorije, ki se med prebavnim procesom zares sprostijo in absorbirajo v telo.

V 18-dnevni raziskavi je sodelovalo 18 zdravih odraslih, ki so vsak dan poleg običajnih obrokov zaužili še po 0,42 ali 84 gramov mandljev. Raziskovalci so zadnjih devet dni raziskave zbirali in preučevali urin in blato sodelujočih ter tako določili vsebnost makrohranil in energije. Iz pridobljenih podatkov so strokovnjaki ugotovili, da 30 gramov mandljev vsebuje 129 kalorij in ne 160, kot so menili do zdaj.

Nova raziskava je potrdila tudi predhodne znanstvene ugotovitve, ki so pokazale, da se maščobe iz mandljev v telesu ne absorbirajo tako lahko kot maščobe iz drugih živil.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.