Magazin > Lepota & telo
30 ogledov

Kreme za samoporjavitev obljubljajo preveč

sončenje Shutterstock
Ponudba izdelkov za samoporjavitev je velika, proizvajalci so dosegli nekaj napredka, a njihove obljube o enakomerno porjaveli koži, naravnem videzu in dolgi obstojnosti so pretirane, pravijo na ZPS.

Od zadnjega testa, ki smo ga opravile potrošniške organizacije, je sicer minilo že nekaj let, a ugotovitve so kljub temu še vedno zanimive, saj je večina izdelkov, ki so bili na testu, še vedno na trgu (ali pa so na voljo njihove izpeljanke), pravijo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). Zelo dobrega izdelka na zadnjem testu sicer ni bilo, zato ne pričakujte preveč, opozarjajo.  V nasprotju s sončenjem ali uporabo solarija pa je takšen način pridobivanja porjavelosti še najbolj varen.

Kdaj kreme ne učinkujejo?

Aktivna sestavina v izdelkih za porjavitev je dihydroxiaceton (DHA), ki reagira z beljakovinami v povrhnjici kože in jih obarva rjavorumeno. Reakcija je vidna že v kakšni uri po nanosu, konča pa se približno v dvanajstih urah. 10 do 15 odstotkov ljudi ne reagira na DHA, zato pri njih ti izdelki ne učinkujejo. Strokovnjaki domnevajo, da ljudje, pri katerih te kreme ne učinkujejo, v povrhnjici nimajo dovolj beljakovin, ki reagirajo z DHA. Učinek teh krem je precej kratkotrajen - viden je le kakšen dan, ko pa se odmrle celice odluščijo s povrhnjice, je koža spet bela. Po večkratni uporabi je barva obstojnejša, vendar jo je treba vsakih nekaj dni osvežiti, razlagajo pri ZPS.

Pravilen nanos je nujen!

Izdelek moramo nanesti tako enakomerno, da se na koži ne bodo pojavljali bolj in manj intenzivno porjaveli deli. Kožo pred uporabo kreme dobro umijte in s pilingom odstranite delce odmrle kože. Kremo nanašajte počasi, na komolcih, kolenih in petah, kjer je sloj odmrlih kožnih celic debelejši, pa jo nanesite manj. Pomembno je, da si po uporabi dobro umijete roke z milom, saj bodo sicer lahko neprijetno rumeno obarvane. Še bolje bo, če boste za mazanje uporabili tanke rokavice iz lateksa, postopek nanašanja opišejo pri ZPS.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.