Magazin > Lepota & telo
124 ogledov

Petina jih urinira v bazen

plavanje Žurnal24 main
Zaradi neustreznih navad kopalcev je lahko ogroženo vaše zdravje, zato bodite za zgled in se držite osnovnih higienskih pravil.

Ameriški Svet za kakovost vode in zdravje je aprila v Ameriki izvedel zanimivo raziskavo, v kateri je tisoč odraslih spraševal, ali urinirajo med kopanjem v javnih bazenih. Kar petina jih je priznala, da to počnejo pogosto, raziskovalci pa sklepajo, da jih je vsaj še enkrat več. Vse to otežuje delo klora, ki naj bi v bazenih odstranjeval nevarne bakterije, zato ta nehigienska navada lahko tudi resno ogrozi zdravje vseh kopalcev. Ker bi bili pri nas rezultati takšne raziskave najbrž primerljivi z ameriškimi, se zato ob odhodu na bazen v dobro svojega zdravja in zdravja preostalih kopalcev držite vsaj osnovnih higienskih pravil, na katera opozarjajo avtorji raziskave. To, da uriniranje ne spada v bazen, je seveda samoumevno.

Pred bazenom pod prho

Hiter skok v vodo, ko vam je zelo vroče, je res zelo prijeten, vendar ta užitek prihranite za morje, reke in jezera. Pred kopanjem v bazenu je namreč obvezna prha (milo je dobrodošlo), saj boste le tako s kože odstranili pot in umazanijo (ter kreme za sončenje) in nesnage ne boste nosili v
bazen.

Na kopanje le zdravi

Vsak virus, ki ga kopalec prinese v bazen, pomeni nevarnost za preostale obiskovalce bazena. Potrpite torej, da prehlad mine, in ne odhajajte na bazen, če niste popolnoma zdravi.

Pogosto na stranišče

Še posebno pri otrocih je pomembno, da jih pogosto odpeljete do stranišča in s tem, kolikor je mogoče, preprečite uriniranje v bazenu. Ob tem pazite na ustrezno higieno. Umivanje rok je obvezno, v toaletne prostore pa ne odhajajte bosi. Nevarnost za zdravje v bazenih predstavljajo tudi trihalometani (THM), ki so stranski produkt reakcij klora z organskimi snovmi v vodi. “Obiskovalci bazenskih kopališč so THM v bazenih izpostavljeni prek vdihanega zraka, absorbirajo se skozi kožo ali jih kopalci nehote užijejo z vodo,” pojasnjujejo na inštitutu za varovanje zdravja. Med kratkotrajne učinke THM spadajo zaspanost, omotica, glavobol in poslabšanje astme, dolgotrajno pa lahko poškodujejo predvsem jetra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.