Magazin > Lepota & telo
22 ogledov

Ko sandali postanejo pretesni

noge Shutterstock
Poleti se z oteklimi nogami pogosto spopadajo tudi tisti, ki sicer med letom z njimi nimajo težav.

Toda to še ne pomeni, da lahko otekle gležnje brez pomisleka pripišete visokim temperaturam, saj se lahko za njimi skriva več vzrokov.

“Po ocenah specialistov ima kar 30 odstotkov Slovencev resne težave obolenja ven spodnjih okončin in samo deset odstotkov jih s tem nima težav,” pravi Blanka Koščak Tivadar, fizioterapevtka ter PNF- in cyriax terapevtka. Obolenje ven je pogostejše pri ženskah, čeprav se z leti slabša, pa pogosto ostane neodkrito in lahko vodi tudi v nastanek krčnih žil. Pomembno je torej, da ob otekanju nog hitro ukrepate, še bolje pa, da ga preprečite.

Ozke hlače, široki gležnji

Manj gibanja, dolgotrajno sedenje (sploh če so noge pri tem prekrižane), pretesne hlače, neustrezna prehrana ter prevelika telesna teža vodijo v upočasnjen pretok venske krvi proti srcu, zaradi česar se kri zadržuje v spodnjih okončinah, te pa zato otekajo, pojasnjuje Koščak Tivadarjeva. Poleti se zaradi vročine vene razširijo, kar še poveča možnost otekanja, svoje pa po njenem mnenju doda tudi pretirano sončenje in kopanje v zelo topli vodi. Tudi na alkohol in cigarete je ob težavah z otekanjem nog bolje pozabiti, priporočljivo pa ni niti savnanje. “Poskrbite zase in ukrepajte, da se težave z venskim ožiljem ne bodo pojavile. Če težave že imate, pa naredite vse, da stanje omilite, izboljšate ali pozdravite,” poudarja fizioterapevtka.

Gibajte se tudi v službi in na poti

Sedenje. Za preprečevanje otekanja nog je pomembno tudi gibanje. Pri dolgih vožnjah ali sedenju v pisarni poskrbite, da se boste čim več gibali. Sprehajajte se po letalu ali vlaku, če ste z avtom, pa se pogosto ustavljajte in se takrat pošteno razgibajte.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.