Magazin > Lepota & telo
49 ogledov

Na brezplačno testiranje na HIV

odvzem krvi Shutterstock
Projekt Virus. Svetovni dan boja proti aidsu bodo z akcijo brezplačnega testiranja na virus HIV ter ozaveščanjem v Ljubljani zaznamovali 29. novembra.

Letošnja novost akcije ozaveščanja ob svetovnem dnevu boja proti aidsu bo brezplačno testiranje na virus HIV, ki ga bodo mimoidoči 29. novembra med 9. in 18. uro lahko opravili v prostorih inštituta za varovanje zdravja (IVZ), ki je tik ob Prešernovem trgu v Ljubljani. Akcijo, ki letos poteka pod geslom Hočem se igrati varno, organizirajo študentje medicine, združeni v projekt Virus. Od 22. do 29. novembra sicer prvič poteka tudi evropski teden promocije testiranja na okužbo s HIV.

Odpravite predsodke

"Za to, da letos omogočimo tudi brezplačno testiranje, smo se odločili, ker bi radi pregnali predsodke, ki jih imajo ljudje glede tega," pravi vodja projekta Vita Mesarič. "Testiranje je tudi zelo stigmatizirano, ljudje se težko odločijo za to, da obiščejo infekcijsko kliniko, zato jim želimo ponuditi možnost testiranja v drugačnem okolju," pojasnjuje. Množičnega odziva sicer kljub temu ne pričakujejo, bodo pa veseli vsakega, ki se bo odločil za ta korak. Testiranje je anonimno, rezultate pa lahko dobite po pošti ali jih pridete iskat sami.

Starejši bolj skeptični

Poleg tega bodo tako kot vsako leto mimoidoče z informativnimi brošurami in pogovori ozaveščali o varni spolnosti. Odzivi na tak pristop so po izkušnjah vodje projekta sicer zelo različni. "Velikokrat jih tema zanima in še kaj vprašajo, predvsem starejši pa so pogosto skeptični in včasih našo akcijo razumejo napačno – kot propagiranje spolnosti," pravi Mesaričeva.

Kavarna za vsa vprašanja

Letos so študentje naredili ozaveščanje še prijaznejše, saj vas bo na dan akcije na Prešernovem trgu pričakala kavarna, v kateri vas bo poleg kave čakala ekipa prostovoljcev (študentov medicine), ki bo pripravljena odgovoriti na vsa vaša vprašanja o spolnosti, virusu HIV in zaščiti. "Vprašate lahko vse, kar vas zanima, naj vas ne bo sram," pravi Mesaričeva,

Aktivnosti ozaveščanja bodo sicer potekale po vsej državi, glavnina dogajanja pa bo v Ljubljani.

Komentarjev 1
  • erikkk 12:07 26.november 2013.

    testiranje za HIV bi moralo bit vedno brezplačno ... naslov pa pravi da to ponavadi ni ... in kako pol naj se nekdo testira če mora še plačati ... če se tako dela , potem se ni za čudit da ...prikaži več ljudje zavračajo testiranja... Če je zdravstvu res mar potem naj bo brezplačno ...