Magazin > Lepota & telo
27 ogledov

Na prostem vedno zaščiteni

ženska, sončenje iStockphoto
Fotostaranja ni mogoče preprečiti, lahko pa ga omilite z dosledno zaščito.

Prepoved

Solarij je Svetovna zdravstvena organizacija postavila na seznam kancerogenih dejavnikov ter ga tako izenačila s cigaretami, rentgenskim žarčenjem in azbestnim prahom, opozarjajo dermatologi. "Slovenski dermatologi smo se že pred desetletjem zavzeli za popolno prepoved uporabe solarijev," pravi dermatologinja Vesna Tlaker Žunter in dodaja: "Na mesec pregledamo na stotine pacientov, ki imajo okvare kože zaradi izpostavljanja soncu."

Zaščita tudi na poti v službo

"Predvsem pa se ljudje premalo zavedajo, da zaščito potrebujejo tudi pri dnevnih opravilih na prostem, na sprehodu ali pa na poti v službo in iz nje," opozarja Tlaker Žunterjeva. Kar 90 odstotkov znakov staranja kože je posledica zunanjih vplivov, predvsem UV-svetlobe. "Fotostaranje se kaže kot pojav gub, rdečine, drobnih žilic in pigmentnih lis, lahko tudi kot rumenkasto obarvana zadebeljena koža ter pomnožitev benignih izrastkov in starostnih bradavic," našteva dermatolog Sandi Luft.

Posledice lahko le omilijo

Kot pravi, posledic fotostaranja ni mogoče popolnoma odpraviti, lahko pa jih omilimo: "Rjave lise oziroma solarni lentigo na obrazu, hrbtiščih rok, vratu in dekolteju lahko pobledimo ali odpravimo denimo s kemičnim pilingom, radiofrekvenco ali ablativnim laserjem. Drobne gube zgladimo z laserji ali radiofrekvenco, kemičnim pilingom, botulinskim toksinom in polnili. Žilice na obrazu lahko odstranimo z žilnim laserjem ali tehnologijo ELOS, moteče izrastke in starostne bradavice pa z radiofrekvenčnimi noži."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.