Magazin > Lepota & telo
56 ogledov

Najboljša stvar za spomin

spomin, možgani, glava, žarnica Žurnal24 main
Izgube spomina se najbolj bojijo starejši, a na srečo obstaja učinkovit, poceni in vsem dosegljiv način, ki naj bi zelo zmanjšal verjetnost za izgubo spomina in demenco.

Da vadba oziroma gibanje pozitivno vplivata na možgane (in tudi na sposobnost pomnjenja), strokovnjaki vedo že dolgo. Se pa z različnimi študijami to še vedno trudijo tudi dokazati. Psiholog Kirk Erickson z Univerze Pittsburgh je pojasnil: "Aerobne dejavnosti na spomin praviloma bolje vplivajo kot katerakoli druga aktivnost." Če se preznojite s telesno vadbo, ste za svežino svojega uma naredili več, kot če rešujete križanke. In ni vam niti treba vaditi zelo naporno. Izsledki Ericksonove raziskave, objavljeni v reviji Neurology, pravijo, da je dovolj že deset prehojenih kilometrov na teden, da bi preprečili ali vsaj upočasnili pešanje spomina, pogojeno s staranjem. "Do izboljšanja spomna pride takoj, ko se ljudje začnejo gibati. Če z vadbo nadaljujejo, pa lahko upočasnijo ali preprečijo izgubo spomina, ki jo prinaša starost."

Hodite!
Ericksonova ekipa je 13 let opazovala tristo starejših oseb. Pri posameznikih, ki so tedensko prehodili devet do štirinajst kilometrov, so strokovnjaki opazili kar polovico manjšo izgubo spomina kot pri tistih, ki se skoraj niso gibali. "Gibanje izboljšuje nekatere temeljne možganske funkcije. Spodbuja rast novih celic in celične procese, povezane z učenjem in spominom," je razložil Erickson. Gibanje pa seveda ni edina pomoč spominu in možganom. Izjemno pomembna je prehrana – nemalo strokovnjakov meni, da je idealen ravno mediteranski način prehranjevanja –, pomembnejše kot branje je razmišljanje o prebranem, spomin naj bi pomagalo ohranjati znanje tujih jezikov ... A že v tem trenutku lahko vstanete in greste na kratek sprehod.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.