Magazin > Lepota & telo
158 ogledov

Namigi za zdravo zagorelost

ženska, sončenje Shutterstock
Zaradi škodljivih posledic sončenja je vse več povpraševanja po samoporjavitvenih kremah in umetni porjavelosti s profesionalnim porjavitvenim sistemom.

Kreme

Izbira je na našem tržišču precejšnja. “Kreme so različne in takšen je tudi njihov učinek. Kreme raje ne preizkušajte dan pred kakšnim pomembnim dogodkom, temveč si čas za to vzemite prej.
Tako se boste prepričali o učinku – o tem, ali se barva sklada z vašimi željami in pričakovanji – ter preprečili, da se vam na pomemben dan na koži pojavijo reakcije, denimo alergije in srbenje,” svetuje kozmetičarka Marjanca Božič.

Dokončanje mesec prej

Učinek krem je odvisen od polti in tipa kože. “Če se namažete neenakomerno oziroma je krema na obrazu pustila lise, se jih boste težko na hitro znebili. Lahko si naredite piling, toda s pretiranim luščenjem si lahko kožo poškodujete. Lise lahko na primer zakrijete s pudrom in počakate,” razlaga Božičeva. Za stalno porjavelost je treba samoporjavitvene kreme nanašati približno dvakrat na teden.

Kremo nanašajte na tanko in večkrat

Kožo površinsko sčistite in naredite piling, nato jo na tanko namažite s samoporjavitveno kremo. Izogibajte se ustnicam in obrvem, pazite pa tudi na predele pri lasišču. Kreme ne pozabite nanesti na vrat in dekolte. Kjer ste si jo namazali, je dobro, da vsaj dve uri ne nosite ničesar (denimo rute, ovratnika srajc in ogrlice) ter se izogibate vsemu, kar bi lahko preprečilo, da bi se krema enakomerno vpila. Raje kot da bi se s kremo na debelo namazali, jo nanesite na tanko in postopek vsakih nekaj ur ponovite, svetujejo v kozmetičnem salonu Evita.

V rokah profesionalke

Umetno porjavelost, ne da bi tvegali nastanek lis, dosežete, če se prepustite rokam profesionalke. “Toniranje omogoča enakomeren nanos, enakomerno spiranje in različne naravne odtenke,” pravi kozmetičarka Viki Leški.Glavna učinkovina, zaradi katere koža porjavi, je DHA, ki je sladkornemu trsu podoben rastlinski vir. Pri toniranju se obarva izključno povrhnjica, zato je to zdravo doseganje zagorelosti. “Pridobljena barva ne zagotavlja zaščite pred soncem, zato je sredstvo z zaščitnim faktorjem na morju obvezno! Barva se v vodi počasi spira, vi pa medtem dobivate nov odtenek,” razlaga kozmetičarka.


Prepovedan deodorant

Koža po tem postopku ne bo lisasta, če boste upoštevali naslednje nasvete: “Na dan tretmaja se odsvetuje uporaba deodoranta, ker se tedaj barva ne oprime pazduh. Odsvetuje se tudi neposredna uporaba parfuma kjerkoli po telesu, saj alkohol v parfumu barvo raztaplja. Po toniranju prav tako ne priporočamo prhanja ali športnih dejavnosti, saj koža za razvoj barve potrebuje štiri ure.” Barva lahko pušča sledi na oblačilih le prvi dan, zato v salonu svetujejo ohlapna temna oblačila. Če barva kljub temu pride na tkanino, oblačila operite pri 30 stopinjah Celzija.

Enakomerno spiranje

Postopek je treba ponavljati na nekaj tednov. “Barva se od sedem do deset dni enakomerno spira in pred naslednjim toniranjem se mora popolnoma sprati,” dodaja Leškijeva.

Izberite odtenek

V kozmetičnih salonih barvo na kožo nanašajo s pršilom oziroma pištolo, pritrjeno na zračni kompresor. Izbirate lahko med različnimi odtenki, primernimi tako za tiste z najsvetlejšo kot tiste z močno zagorelo poltjo. Tretma celotnega telesa traja deset minut, odločite pa se lahko tudi za porjavitev posameznih delov telesa. Porjavitev celotnega telesa stane okoli 25 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.