Magazin > Lepota & telo
144 ogledov

Napake, ki jih delate med hujšanjem

dieta Shutterstock
Morda se jih niti ne zavedate, a majhne napake so pogost krivec za kilograme, ki nočejo izginiti.

Najpogostejše napake, ki jih ženske delajo med hujšanjem, je zbrala znana nutricistka iz New Yorka, Stephanie Middleberg.

Preskakovanje obrokov

Hujšanje z izpuščanjem obrokov? Praviloma se ne konča dobro. Ponavadi ženske, ki jejo zelo malo, ne morejo shujšati, zato se je pravila, ki pravi, jejte več za manj kilogramov, dobro držati. Seveda ima nutricistka s tem v mislih več manjših obrokov na dan. Če boste jedli na vsake štiri ure, bo metabolizem ves čas v teku, imeli boste več energije, preprečili pa boste tudi padec sladkorja v krvi.

Jeste lahko hrano

Poseganje po izdelkih z oznako lahko, manj kalorično, brez maščob in brez sladkorja je za mnoge prvi korak hujšanja. A če takšnih živil do sedaj niste uživali, telo nanje ni navajeno in posledično vas takšna živila ne bodo nasitila. Lažje bo, če boste naredili nekaj zdravih zamenjav – namesto belih testenin skuhajte polnozrnate, namesto sokov pijte nesladkan čaj ali sveže stisnjen pomarančni sok, namesto ocvrtega krompirčka poskusite pečen sladek krompir …

Prenehate že po eni pregrehi

Veliko ljudi misli, da dieta ni več smiselna, če se pregrešijo z nezdravim kosilom, večerjo, sladico. Majhne pregrehe niso usodne. Nutricistka takšne pregrehe brez kančka slabe vesti celo svetuje, saj odganjajo občutek "prepovedanega". Paziti pa je potrebno, da potem ne napadete še hladilnika, vrečke čipsa ali velike čokolade z izgovorom, da danes lahko grešite, saj se takšni dnevi lahko hitro spremenijo v konec tedna, v cel teden in v mesec.

Obsedeni ste s kalorijami

Kalorije so pomembne, a vaša dieta bo uspešnejša, če se s štetjem kalorij ne boste obremenjevali. Namesto po kalorijah, obroke zmanjšate količinsko.

Brez zajtrka

Tudi če zjutraj niste lačni, se potrudite in pojejte vsaj nekaj malega. Veliko raziskav je že potrdila, da tisti, ki zjutraj zaužijejo polnovreden obrok, tekom dneva pojejo manj. Dovolj je, če si privoščite skodelico jogurta, kosmiče, jajce ali kos opečenega kruh z namazom.

Večerja kar stoje

Se vam je že zgodilo, da ste prišli domov utrujeni in lačni, hitro napadli hladilnik, pojedli le nekaj grižljajev tega in onega in se zleknili na kavč. Seveda so vam pri gledanju filma zadišala pokovka, morda čips … kmalu ste ugotovili, da ste pojedli več, kot če bi si privoščili pravi obrok. Da bi se takšnemu večernemu prenajedanju izognili, si tudi za večerjo vzemite čas in kar je najpomembneje, jejte jo za mizo, brez motečih dejavnikov, kot sta televizija in računalnik. Nutricistka svetuje, da večerjo sestavite iz tretjine zelenjave, tretjine pustega mesa (bela riba, puran) in tretjine polnozrnatih živil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.