Magazin > Lepota & telo
199 ogledov

Naravna kozmetika je marketinški trik

krema, obraz, ženska Shutterstock
Za oznako naravno je dovolj, da vsebuje dva odstotka naravnih sestavin.

V Evropski uniji (EU) velja, da se kot naravni ali organski lahko označujejo kozmetični izdelki, ki imajo vsaj dva odstotka naravnih sestavin. Zato imajo mnogi kozmetični izdelki, označeni kot naravni, številne sestavine, ki niso naravne.

Kliknite za povečavo fotografije.  | Avtor: Kliknite za povečavo. Kliknite za povečavo.
Vsi hočejo naravno

Izrazi naravno, eko, organsko in bio so v sodobni potrošnji in proizvodnji kozmetičnih izdelkov čedalje pogostejši, pravijo na Trgovinski zbornici Slovenije (TZS). K temu prispevajo predvsem potrošniki s svojimi spremenjenimi zahtevami, čemur z ustrezno ponudbo sledijo proizvajalci in trgovci. Za zmedo na tem področju poskrbijo neenotna pravila oziroma zakonodaja, saj za poimenovanje kozmetičnih izdelkov v EU in drugod po svetu ni skupnih pravil.

Preverite certifikate

V kolikšni meri je kozmetični izdelek naraven ali ekološki, lahko natančno pove le certifikat (v tabeli desno), ki ga izda pooblaščeni organ. Certifikatov je več, vsem pa je skupno, da morajo izpolnjevati vrsto meril in se njihova kršitev kaznuje. Certifikat lahko kozmetični izdelek pridobi le na podlagi izpolnjevanja vnaprej opredeljenih pravil, razložijo pri TZS.

 

Komentarjev 1
  • Lapanka 15:53 09.november 2011.

    Sama uporabljam veliko naravne kozmetike. Najbolj me je prepričala kolekcija od Green line, predvsem za nego obraza, ker se moja koža tako počuti najboljše. Me je pa presenetilo zadnjič ko sem zavila v DM drogerijo in ugotovila da tam sploh ...prikaži več ne prodajajo nekaterih slovenskih proizvodov. tako nisem našla niti mojih od Green Line. pa to je nezaslišano. kako si lahko dovoli kaj takega DM? Zakaj država ne ukrepa? Nikoli več v DM...