Magazin > Lepota & telo
220 ogledov

Naravne metode kontracepcije

Redna menstruacija je nujna za naravno metodo kontracepcije.  (Foto:Shutterstock Žurnal24 main
Naravne metode kontracepcije temeljijo na poznavanju plodnosti in na spolni vzdržnosti v plodnih dnevih. Ženske, ki se odločajo za te metode, naj bi imele redne menstruacije in stabilen ciklus.

Merjenje bazalne temperature
Temelji na tem, da se 24 do 72 ur po ovulaciji zaradi hormonskih sprememb dvigne temperatura za tri ali več desetink stopinje Celzija. Tu moramo izključiti vse druge možne vzroke za dvig temperature. Bazalno temperaturo je potrebno meriti zjutraj pred vstajanjem in vsakršno aktivnostjo vsak dan skozi ves ciklus. Šele po več mesečnem merjenju z določeno večjo ali manjšo verjetnostjo predvidimo čas naslednje ovulacije, ali pa štejemo kot plodne dneve vse dni od prvega dne zadnje menstruacije do porasta temperature in še tri dni po njej.

Prekinjen odnos
Pri prekinjenem odnosu moški prekine spolni odnos tako, da odmakne spolni ud iz nožnice pred izlivom semenske tekočine. Na ta način se semenčice ne srečajo z jajčecem in oploditev ni mogoča. Prekinjeni odnos je najmanj zanesljiva kontracepcijska metoda. Gre za enostavno metodo brez stranskih učinkov, ki je na voljo v vsaki situaciji. Primerna je za pare, ki ne morejo ali ne želijo uporabljati drugih metod kontracepcije in so pripravljeni prevzeti tveganje nenačrtovane nosečnosti.  V predsemenski tekočini, ki se izloča pred izlivom semenske tekočine, se lahko nahajajo semenčice od prejšnjega odnosa, zato naj gre moški pred spolnim odnosom na vodo, da izpere morebitne semenčice iz sečnice.

Klaus in Oginova metoda
Temeljita na ugotovitvi, da je pri vsaki ženski, ki ima redno menstruacijo in dokaj stabilen ciklus, ovulacija štirinajsti dan pred naslednjo menstruacijo. Glede na to, da semenčice živijo največ tri dni in jajčece en dan, bi bili plodni dnevi od 11.do19. dne v mesecu pred naslednjo menstruacijo . Kot prvi dan ciklusa štejemo prvi dan zadnje menstruacije. Čim bolj se dolžina ciklusa spreminja, tem manj je varnih dni in tem manj je metoda zanesljiva.

Ugotavljanje cervikalne sluzi

Cervikalna sluz je sluzasta tekočina, ki se izloča iz materničnega vratu. Takoj po menstruaciji je sluzi malo, največ jo je tik pred ovulacijo, ko je tudi najredkejša, prozorna in najbolj vlečljiva. Po ovulaciji se količina sluzi zmanjša, postane gosta in motnja. Varni dnevi naj bi bili v začetku ciklusa, dokler sluzi še ni opaziti v nožnici; v drugi polovici ciklusa štejemo 4. dan po višku sluzi kot začetek varnega obdobja, ki traja do naslednje menstruacije. Metoda je zelo subjektivna, količina sluzi pa je povečana tudi ob vnetjih nožnice, kar je dokaj pogost pojav.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.