Magazin > Lepota & telo
29 ogledov

Naravno ni nujno varno

Kozmetiko izbirajte pametno. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Kozmetika vsebuje vse manj škodljivih sestavin, saj so večinoma prepovedane.

"Dišave, emulgatorji in konzervansi so sestavine, ki lahko pri ljudeh povzročajo alergijske reakcije in vnetja," pravi Miloš D. Pavlović, specialist dermatovenerolog, in pomirja, da od sprejetja direktive zakona o kozmetičnih izdelkih kozmetika vsebuje veliko manj koži škodljivih sestavin.

Ne verjemite napisom
"Proizvajalci lahko na embalažah kozmetičnih izdelkov zatrjujejo veliko stvari, za to pa ne potrebujejo nobenega dokaza," opozarja sogovornik in poudarja, da so navedbe, kakršni sta "hipoalergen" in "dermatološko testirano", zgolj marketinške poteze. Podobno velja za izdelke z oznako "neodišavljeno", zato se vedno prepričajte, da izdelek ne vsebuje dišav, ki neprijeten vonj zgolj nevtralizirajo. Sicer pa so po Pavlovićevem mnenju neodišavljeni kozmetični izdelki varnejši zgolj za tiste ljudi, ki so nagnjeni k vnetju kože.

Naravna brez zagotovil
"Derivati nafte so za vlaženje kože zelo koristni," pravi Pavlović in pristavlja, da je škodljivih snovi v kozmetiki zanemarljivo malo. Škodljive sestavine, ki so se v kozmetiki pojavljale najpogosteje, so zdaj prepovedane, sicer pa lahko po Pavlovićevih besedah "alergijske reakcije pri nekaterih ljudeh prej sprožijo naravne sestavine kot sintetične". Specialist obenem poudarja, da izdelki naravne kozmetike nimajo nobenih zagotovil glede učinka in varnosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.