Magazin > Lepota & telo
339 ogledov

Negativni učinki marihuane podcenjeni

marihuana Shutterstock
Strokovnjaki opozarjajo, da ljudje, ki kadijo marihuano, močno podcenjujejo njene negativne učinke.

Britansko združenje za pljučne bolezni se je nedavno lotilo raziskave, v katero so zajeli tisoč ljudi, in ugotovilo, da kar tretjina anketirancev verjame, da jim kajenje marihuane ne škodi. Poleg tega jih 88 odstotkov napačno meni, da so navadne cigarete bolj škodljive kot tiste z marihuano. Resnica pa je, da je pri kajenju marihuane tveganje pljučnega raka kar 20-krat večje. Rezultati raziskave so med drugim še pokazali, da marihuana poveča tveganje tuberkuloze in akutnega bronhitisa, povečane pa so tudi možnosti razvoja duševnih bolezni, kot je shizofrenija.

Strokovnjaki kot razlog za razvoj teh bolezni navajajo globlje inhaliranje kot pri navadnih cigaretah, poleg tega pa se dim v pljučih zadrži dlje. Kadilci marihuane vdihnejo štirikrat več katrana in petkrat več ogljikovega monoksida kot navadni kadilci.

"Razbiti moramo mit o marihuani"

Rezultati raziskave so še pokazali, da se omenjenih zdravstvenih tveganj ne zavedajo predvsem mladi, kar 40 odstotkov mlajših od 35 let pa je bilo prepričanih, da marihuana sploh ni škodljiva. "Zelo skrb vzbujajoče je, da se javnost ne zaveda, kako škodljiva je lahko marihuana. Nove raziskave kažejo, da lahko povzroči vrsto zdravstvenih težav, pri čemer je to bolj verjetno kot pri kajenju navadnih cigaret," je pojasnila vodja raziskave Helena Shovelton, ki rešitev vidi v resni in odmevni kampanji. "Javnost moramo opozoriti na nove rezultate raziskave. Razbiti moramo mit, da je kajenje marihuane nekaj dobrega, nekaj neškodljivega," je zaključila.

Komentarjev 9